06 Şubat, 2014

Aix en Provence

Aix-en Provence Fransa’nın güneyinde yer alan ve Monaco’ya kadar devam eden, güzeller güzeli bir bölge. Marsilya’ya 25 km uzaklıktaki tarihi ve kültür şehri. Burada yapacağınız yolculuk boyunca göreceğiniz köyler, kasabalar Paris’e benzemiyor. Ama tabir-i caizse taşranın mis gibi kokusu tüm bu bölgenin üzerine sinmiş durumda.




Şarabın ,doğanın ve dinginliğin en güzel resmi Provence.Yemyeşil ağaçlarla bezeli yolları, morun her tonunun olduğu mis kokulu lavanta bahçeleri, leziz yemekleri ile Provence adeta bir rüyalar bölgesiydi benim için. Her metrekarede ayrı bir güzellikle karşılaşacağınız bu bölge, şatoları, deniz ürünleri, et yemekleri ve hayatı pek de umursamayan halkıyla, ziyaretçileri kendine çekiyor. Provence’e gittiğimde temmuz ayıydı hava herkesin tahmin edeceği gibi çok sıcaktı fakat aix-en için her şeye değerdi. Aix-en Provence sofiktike bir kent. İster vakur meydanlarda ister eski dar sokaklarında isterse 17,18 yüzyıl bölgesinin malikanelerinde ve ağaçlı bulvarlarında olsun, her yerde çekingen bir zarafet hissettirdi bana ama kent aynı zamanda cıvıl cıvıl havasıyla başı mı döndürdü.

Aix en Provence Provence’ın eski başkenti olan Aix en Provence, tam bir üniversite kenti. Birçok üniversitenin bulunduğu şehirde her yerde Amerikalıları görmek mümkün. Çünkü birçok Amerikalı öğrenci Fransızca öğrenmek İçin bu sıcak ve sevimli kenti tercih ediyor. Marsilya’ya 25 km uzaklıkta bulunan şehir, yer altı suları, lokumu, ve keçileriyle ünlü. Aix en Provence 300 günden fazla güneş görüyor. Çeşmeler şehrin her bir tarafında karşınıza çıkıyor. Şehrin merkezinde bulunan pazara mutlaka uğrayın. Ülkemizde de bulunan kozmetik markası L’occitane en Provence’a indirim zamanlarında gitmelisiniz, bir hayli ucuza güzel ürünler alabilirsiniz.
Aix-en Provence'de yemekler, kafanızı çevirdiğiniz her yerde gördüğünüz lavanta bahçeleri, ormanlar, çeşit çeşit şaraplarıyla gitmeniz gereken yerler arasında üst sıraları hak ediyor. Provence'nın beni en çok etkileyen yanı huzur dolu sokakları, sakinliği, zarafeti olmuştu.
Provence’ın neresinde olursanız olun, kaldığınız otele şarap tadımı yapabileceğiniz en uygun şatoları sorun.Hatta eğer varsa turistik kitaplar da güzel şato rotaları çiziyor. Gittiğiniz her bölgenin kendine has et yemekleri var. Özellikle Var denilen bölgenin oğlak ve ördek eti çok meşhur.
Place general-de Gaulle'deki Rotonde çeşmesinin karşısındaki Office du Tourisme'den başlamanızı tavsiye ederim. Bu güne kadar gördüğüm en büyük ve en güzel turistic information Center idi.Cezanne'in izlerini takip etmek istiyorsanız, burada bir yürüyüş turu broşürü edinin. Diğer türlü Cours Mirabeau'dan ( eskiden Cezanne'in büyükbabasının şapkacı dükkânı, şimdi ise bir banka olarak hizmet veriyor ) 55 numaraya doğru yürüyen ve küçük Passage Agard Eski Kent'e girin. Cezanne'nin diğer sanatçılarla buluştuğu Cours Mirabeau 55 numaradaki Cafe des Deux Garçons'da bir şeyler içmek için dönün. 
 Günübirlik gezilere katılmak isterseniz, turist bilgilendirme masasına gitmenizi öneririm. Özellikle Mayıs, Haziran, Temmuz ayları için çok güzel programları bulunuyor. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında lavanta bahçeleri gezilerine katılmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yaklaşık olarak 80 Euro civarı bir ücret ödeyip, bu muhteşem deneyimiz yaşamanızı öneririm. Lavanta bahçelerine tek başına gitmeniz biraz meşakkatli bu yüzden günü birlik turlarına katılın derim. Bununla birlikte, Provence yakın bölgeleri de es geçmeyin derim. Özellikle Avignon , Luberon , Mont- Ventoux  günübirlik gezilecek yerler arasında. 

Mutlaka Görün
1-Cours Mirabea
2-Cathedrale St.Sauveur
3-Musee Cezanne
4-Atelier Cezanne
5-Aix Pazarı
6-Pavillon de Vendome
7-Mont Sainte Victorie


5 yorum:

  1. Yazılarınızın sıkı takipçisiyim. Öyle güzel anlatıyorsunuz ki insan gezmiş gibi oluyor. Emekleriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim mutlu oldum beğendiğinize :) çok naziksiniz.

    YanıtlaSil
  3. merhaba, provence e bir seyahat planlıyoruz ama şarap tadım yerleri hakkında bilgi almak istiyorum, internette sadece turları gördüm, bireysel gidildiğinde, durum nasıl olur, bu konuda bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Yeşim Hanım; size şarap tadım yerleri konusunda üç yer önerisinde bulunabilirim. Yalnız bu bölgelere kendiniz gitmeniz biraz zor. Ben Provence'se gittiğinizde '' Tourist Office '' gitmeniniz öneririm, ben öyle yapmıştım. Bugüne kadar gördüğüm en güzel tourist office'di diyebilirim. Oraya gittiğinizde o bölgelere özel tur yapıyorlar.Bu şekilde gitmenizi önerebilirim.

    1-WINE TOUR IN CÔTES DE PROVENCE SAINTE-VICTOIRE-67 Euro
    Sainte-Victoire dağının eteklerinde bulunan bir bölge.Özellikle Rose şarapları ile meşhur bir yer. Dokuz adet şarap tattırıyorlar.

    2-WINE TOUR IN LUBERON AND COTEAUX D’AIX-EN-PROVENCE-67 Euro
    Luberon bölgesinde,yine Sainte-Victoire Dağı arasında kalan bir bölge.

    3-WINE TOUR IN BANDOL AND CASSIS-77 Euro




    YanıtlaSil
  5. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: en güzel aşk kitapları

    YanıtlaSil