22 Kasım, 2015

Dünyanın Edebiyat Kokan Otelleri


Edebiyat tutkunları dünyayı yazarların ve eserlerinin ışığında yeniden keşfediyorlar adeta. Değişen yaşamla birlikte yeni anlam ve işlevler kazanan, dolayısıyla karmaşıklaşan kültür, günümüzde yeni bakış açılarıyla tanımlanmakta ve farklı dallarının ortaklaşa yürüttükleri karşılaştırmalı araştırmalarla çözümlenmeye çalışılmakta. Günümüzde, edebi eserler aracılığıyla bir kent ya da ülke, kültür turizmi merkezi haline gelebiliyor. Aynı zamanda, imge yaratıcıları olan yazar ve şairler bir kente özgünlük ve kimlik kazandırarak, dünya kültür turizmi piyasasının marka kenti haline getirebiliyorlar.

Turizm ve edebiyat ilişkisinde,okuma veseyahat etme arasında açık bir ilişki söz konusudur.Okuma çok kere seyahat etmeyi, seyahat etme de okumayı doğurabiliyor. Fakat, insanlar genellikle bu etkileşimin farkında değiller. Çünkü ilgili eylemlerin etkileri her zaman kısa sürede ya da eş zamanlı olarak ortaya çıkmıyor.Okunan bir kitap, insanların şartları uygun hale geldiğinde bir seyahate neden olabiliyor. Öncelikle “edebiyat, insanların derin duygularıyla farklı boyutlarının ve yaşantılarının güzel ve etkileyici dilsel yaratılarla aktarılması” şeklindeki genel kalıbının terk edilmesine, okumanın turizmi de biçimlendiren kültürel ekonomik anlamlarının ve işlevlerinin, bilinenin dışında potansiyel etkilerinin var olduğunun kabul edilmesine bağlanabiliyor. Mesela Fransız Şair Paul Valéry, Şiir için; şiirin bir ''büyü üretimi’ ‘olduğunu savunurdu. Bu tanımı edebiyatın tümü için kullanmamızda hiçbir sakınca yok. Hele ki  Dünya'nın büyüsünün azaldığını sıkça söz edildiği bir zamanda yaşıyorsak. Edebiyat turizmi  Türkiye'de pek bilinmese de dünya çapında epey seveni var. Dostoyevski'nin Petersburg'u" turları, "Joyce'un Dublin'i" ya da Jane Austen romanlarındaki küçük kasabalar ve malikanelerin gezildiği turlara edebiyat severler pek ilgi gösteriyor .Peki ya otellere ne demeli? Dünya çapında ünlü romanlardan ya da yazarlardan ilham almış, harikulade tasarımlara sahip bu temalı otellerin eşi benzeri yok. "Rüyalarda buluşalım." dedirten, edebiyattan ilham almış en iyi otelleri 

Book and Bed Tokyo
Dünyanın ilk ‘kitabevi oteli’ olan Book and Bed Tokya,  Tokyo’da 5 Kasım'da açıldı. Bazı insanlar kitaplara âşıktır. Onları uyurken bile başucundan ayırmaz. Bu mottodan yola çıkan yetkililer Tokyo,Japonya’da dünyanın ilk ‘book&bed’ (kitap&yatak) temalı otelini açtı. Japon tasarımcılar Makoto Tanijiri ve Ai Yoshida tarafından tasarlanan dünyanın kitap temalı ilk oteli olan Book and Bed Tokyo oteli, Tokyo’nun Ikebukuro bölgesinde hizmete girdi. İçinde şuan 1700 adet Japonca ve İngilizce kitap bulunan otelde bir gece konaklama bedeli 32 dolar ile 50 dolar arasında değişiyor. Book and Bed Tokyo otelinde şuanda 1700 olan kitap sayısı en kısa zamanda 3000’lere çıkarmayı hedefliyor. ( www.bookandbedtokyo.com ).


Cadogan Hotel, London

Codogan Hotel, Prestijli Sloane Street'te yer alan Edwardian stili bina bir çok olaya şahitlik etmiş. Beş yıldızlı Cadogan Oteli Londra’nın en şık caddelerinden birinde Sloane Caddesi’nde, Knightsbride ve Sloane Square’in ortasında, ünlü butiklerin çok yakınında konumlanıyor. Otel ayrıca Harrod’s, Hyde Park ve Buckingham Sarayı’na da çok yakın. Oscar Wilde 118 numaralı odada tutuklanmayı beklemiş ,Kral VII. Edward gözdesi Lilie Langtry ile bu odada buluşmuş. Renevasyonu süren otel, 2016 yazında kitapseverlerle buluşacak. 

The library Hotel New York
Library Hotel, New York'ta Madison Avenue yakınlarında bulunuyor. 60 odası olan otel , NY halk kütüphanesine yürüme mesafesinde yer alıyor. Dewey ondalık sınıflandırma sisteminden ilham alınarak tasarlanmış konsept otelin her bir odası bulunduğu katın kategorisinin özel bir konusunu inceleyen kitaplar ve sanat eserlerini barındırıyor. 

Pera Palace Hotel Jumeirah
Pera Palas’ın tarihi 19.yüzyılın sonlarında yazılmaya başlamış ve günümüzde de yazılmaya devam ediyor. Otel, İstanbul’un en ihtişamlı binalarından biri olarak açılmış.Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen, ilk elektrikli asansörün kullanıldığı ve ilk akar sıcak suyun bulunduğu binaydı. Bu özellikleriyle ülkenin Avrupa standartlarındaki ilk oteli sayılan Pera Palas, o dönemde ünlü ziyaretçileriyle de dikkat çekiyordu. Otelin ünlü konukları arasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kral 8. Edward, Şah Rıza, Greto Garbo, Alfred Hitchcock, Jacqueline Kennedy, Mata Hari gibi isimler yer alıyordu.
Otel edebiyat dünyasından da birçok önemli ismi konuk etti. Agatha Christie, Pierre Loti, Ernest Hemingway, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Falih Rıfkı Atay otelin misafirleri arasındaydı.Günümüzde otelin bu isimlerle anılan odaları da bulunuyor. 
Ambassade Hotel
Otel, şehrin merkez kanallarından sayılan Herengracht bölgesinde bulunuyor. Buradaki evlerin tarihi 17.yy'a kadar dayanıyor. Kanal manzaralı tarihi otelin; önemli yayın evlerine yürüme mesafesinde ki  konumu, onu yazarlar için popüler yapıyor. Otel misafirleri olan Nobel ödüllü yazarlar Orhan Pamuk ve Jose Saragamo ile David Sedaris tarafından imzalanmış, ilk baskılar kütüphanenin cam kasalarda saklanıyor. 
Park Hotel Post, Freiburg
Park Hotel, Almanya’nın Güney batısında bulunan Freiburg şehrinde yer alıyor. Kültür ve edebiyatın iç içe olduğu Freiburg'da , otelinin her alanında sanat , kültür ve edebiyatla ilgili alanlarda kendinize uygun birşeyler bulabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder