06 Aralık, 2015

Musée Rodin yeniden hayat buldu


1919’dan beri Rodin Müzesinin ev sahibi olan Hotel Biron, 3 yıl süren restorasyonundan sonra 12 Kasım 2015'de kapılarını tekrar ziyaretçilerine açtı. Fransa Başbakanı Manuel Valls, restorasyonuna 16 milyon dolar harcanan Rodin Müzesi’nin resmi açılışını yaptı. Müze, halka sanatçının 175. Doğum gününde kapılarını açmış oldu. Müzede daha once hiç görülmemiş seçkin heykel çalışmaları görülebilecek. Musee Rodin’in içinde bulunduğu, 18. yüzyıl parizyen bir malikâne olan Hotel Biron ve bahçesi, Auguste Rodin’in ölüm tarihi olan 1917’ye kadar Rodin tarafından kullanılmış ve şu anda sanatçının “Öpücük” ve “Düşünen Adam” eserlerinin versiyonları barındırıyor. 

Paris’teki Rodin müzesi yüzyıllık tarihinde ilk kez büyük bir yenilemeden sonra Kasım ayında yeniden açıldı. 1900 yılında Paris'te Dünya Fuarı sonrası Fransız heykeltıraş Auguste Rodin en çok aranan sanatçılardan biri aynı zamanda kendi zamanın en seçkin heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir. Paris'te 12 Kasım 1840 yılında doğan sanatçı, çalışmalarına devam ederken,  18.yüzyılda Hotel Biron'da oda kiralamaya karar verir. 1919 yılında ölümünden iki yıl sonra ve kendisinin izniyle kişisel koleksiyonu Fransız devletine hediye etti.  Üç yıl süren restorasyon çalışmasında,  amaç sanatçının yaratıcı sürecini vurgulamak  oldu. Çalışma sırasında tematik yaklaşımlar mobilya ve renk uyu kaideler orijinal kalınarak tekrar yorumlanmış.
 Duvar ve bahçeyle çevrili müze artık bir sanat eseri haline geldi. Müzenin Küratörü, Rodin ve diğer sanatçıların toplanan eserlerini yerleştirmek ve o ruhu yakalamak için çok çaba sarf ettiğini söylüyor. On sekiz sergi salonu bulunan müzede Yunan ve Roma antika eserleri, Monet, Renoir ve Van Gogh dahil bir çok çağdaş sanatçının resmi bulunuyor. 
 http://www.musee-rodin.fr
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder