20 Ocak, 2016

Miró’nun Stüdyosu Londra’da


20.yüzyıl resminin en tanınmış ressam ve heykeltıraşlarından biri olan  Joan  Miró 1893'te İspanya Barselona'da dünyaya gelir. Hem İspanyol hemde Katalan olan ressam, 14 yaşında Barselona La Lonja's Escuela Superior de Artes Industriales V Bellas Artes okuluna katılır. Burada yaklaşık 3 yıl sanat eğitimi aldıktan sonra, memur olarak göreve başlar. Fakat sanat çalışmalarına ağırlık vermek için bu görevi bırakır ve Barselonada ki Francesc Gali's Escola d'Art sanat okuluna devam eder. Bir Paris gezisinde Pablo Picasso ile tanışır ve bu onun zamanının yarısının Paris'te geçirmesine sebep olur . Burada bir çok sanat hareketinin içinde bulur kendisini. 

Mavi renkli resimleriyle bilinen Miro , canlı renkleri , neşeli desenleri ile Akdeniz İspanya'sının simgelerinden biridir adeta. Hem İspanyol, hem Katalan, hem soyut hem figürcü, hem sürrealist hem değil, biraz dışa vurumcu. Eserlerine ilk bakışta birer soyut resim gibi görünür, lekeler, çizgiler, desenler ve renkler bize  bir hikaye anlatmaz .Baktığınızda bir güzellik duygusu ve neşe vermeyi de hedeflemez. Çünkü soyut görüntüye dikkatle baktığımızda Miro'nun hiç durmadan tekrar ettiği temel figürlerini görebilirsiniz: kuşlar, kadınlar , yıldızlar ve ay gibi. 1920'lerde resimlerine kattığı ve ömrü boyunca sadık kaldığı bu semboller, insanın bilinçaltında, doğayla, hayatla, gökyüzüyle kurduğu ilişkiye dair simgelerdir. Her ne kadar bu şekillerin biraz da kendiliğinden oluştuğunu söylese de bugün onun son derece planlı, akılcı bir sanatçı olduğunu görebiliyoruz. Miro, 50'lerin sonunda karısı Pillar'ın memleketi Mallorca'ya taşındı. Burada kendisine güzel bir stüdyo yaptı ve harika manzaralı , ağaçlar arasında evinde uzun yıllar huzur içinde çalıştı. Denemeyi hiç bırakmadı. Bazen eski bir tahta parçasının üstüne resim yaptı, bazen tuvallerin ortasını yaktı. Miro, 1983'te 90 yaşında Palma de Mallorca şehrinde hayata gözlerini yumar. 

Uzun yıllar yaşadığı Mallorca'da kendisine 1956 yılında kurduğu stüdyosu şimdi Londra'ya taşındı . Londra'daki Belediye Başkanlığı Elvira Camara, Mallorca Fundacio Pilar  ve torunu Punyet Miro ile işbirliği içerinde gerçekleştirdiği sergide 25 resim ve çizimleri bulunuyor. Mobilya, boya malzemeleri ve ev eşyaları ve arşivleri ile birlikte Miro'nun atölyesini tekrar yaşatıyorlar. 1983 yılına yani ölümüne kadar 
burada çalışan Miro'nun son eserleri diyebiliriz. 

6 Duke Street, St James adlı, Londra at Mayoral  SW1Y 6BN
21 Ocak - 12 Şubat 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder