24 Şubat, 2013

Hachi: A Dog's Tale

HACHIKO’yu izledikten sonra hayatınızda sizi hiç bu kadar seven biri oldu mu diye düşünün .

Hangi dost sizi tam 9 yıl boyunca bekler yada geleceğinizi umut eder ? Hachiko bekler ! Dünyada insanlardan başka sizi karşılıksız sevecek varlıkların olduğunu öğrenin ve Hachiko’nun sadakatını göz ardı etmeyin. Gerçek bir hikayeden esinlenerek hazırlanan bu filmde köpek ve insan arasındaki dostluk ilişkisini, bağlılığını anlatan açıklı mı açıklı bir hikayesi var .

HACHIKO ‘nun hikayesine gelince ; 1924 yılında Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Japon profesör Hidesabura Ueno, kendine tren istasyonunda sahipsiz sandığı küçük bir köpek yavrusuna sahip çıkar .Ve aralarında kuvvetli bir bağ oluşur .Profesör Ueno köpeğine, Japoncada “sekiz tane” anlamına gelen Hachiko adını koydu. Safkan akita cinsi beyaz bir erkek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etmektedir. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döner. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında Hachiko’yu kendisini beklerken görür profesör ve çok şaşırır. Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gider. Ve Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini metroya kadar götürecek kadar akıllıdır , her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşılar ve saatini hiç aksatmaz ama bir akşam profesör metrodan çıkmaz Hachiko gözleri metronun kapısında, gece boyunca Profesör’ü bekler.  Bir sonraki akşam profesör yine yoktur. Üçüncü akşam metrodan yine çıkmaz . Çünkü profesör  üniversitede kalp krizi geçirir ve ölür. Fakat  Hachiko her akşam sahibim metrodan çıkar diye inatla bekler. Haftalar, aylar,yıllar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya İstasyonunun kapısına gider ve tam 10 yıl boyunca sahibini gözünü kırpmadan bekler , Hachiko bu acıya dayanamayarak sahibinin onu terk ettiği duygusuna kapılarak 12 yaşındayken metronun kapısında hayatını kaybeder.Gerçek bir hikayeden esinlenerek senaryolaştırılan bu film , Bugün Tokyo ‘ya gidenlerin Shibuya İstasyonunun kapısında karşılaştığı köpek heykeli işte o Hachiko’dur.Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 10 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko’nun heykelini dikmişler. Dünyada Japanyo’dan başka  bir köpeğe böyle bir sevgi , saygı modeli var mıdır bilinmez ama Hachiko gibi de bir köpek var mıdır tartışılır tabi.

Sevginin , dostluğun ne olduğunu ve sadakatı anlatan harika bir yapıt bence. Bundan başka nasıl güzel anlatılabilir ki ? Sevgiliyi beklemek , özlemek , sabretmek. Bir gün onun geleceğini hayaliyle beklemek.Yaz beklemek , kış beklemek ,gece beklemek, gündüz beklemek, hep beklemek..Kim kimi bekliyor ki bu zamanda.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder