04 Eylül, 2013

1001 Face Of Orientalism | SSM


Gittim, gördüm, gezdim sizin için yazdım... 
Ağustos ayının basında kısmet oldu SSM müzesinde ki '' Oryantalizm'' sergisine gezmek, nisan ayının başında başlamıştı nihayetinde. Zararın neresinden dönersek deyip, sergiyi bitmesine çok yakın bir zamanda gezme şansı buldum . Çok derin, çok ince bir çalışma sonucu ortaya çıkmış bir sergiydi, hayran kalmamak mümkün değildi açıkçası. Oryantalizm sanatı, çok değişik başlıklar altında sunmuşlar bize, Sergi, 19 Yüzyıl Ortantalizime odaklanmış '' oryantalizm '' derinliklerine inerek bizlere anlatmaya çalışmışlar .Mesela ; Bilim dünyasından arkeolojiye , mimariden dünya sergilerine , fotoğraftan modaya uzanan pek çok konuda oryantalizm ışık tutmuş dünyaya . 
Oryantalizm; Müslüman doğu medeniyetinin (din, edebiyat, dil ve kültürü içine alacak şekilde) bütün unsurlarını inceleyerek İslam dünyası hakkında batılıların sistematik bir bilgiye sahip olmalarını sağlayan, İslam ve Batı medeniyeti arasındaki mücadelede Batı uygarlığı lehine veriler elde etmeye çalışan bir akım aslında.Oldukça eski bir maziye sahip olan oryantalizm kavramını bir bütünlük içinde dünya kamuoyuna sunan Edward Said bu sistematiği tek bir cümle ile özetler;Oryantalizm gerçek Doğuyu değil Şarkiyatçıların görmek istedikleri bir “Şark”ı aksettirir” Kısacası, Doğuyu anlama, Doğuya olan tecessüsü giderme çabasıdır.

Benim en çok dikkatimi çeken,yüzyıllık kitaplar ve kuranlar oldu açıkcası, kitaplar günümüze gelene kadar çok güzel korunmuşlar özellikle Ömer Koç'a ait yüzyıllık bir kitap da bulnuyordu sağda yukarıda .. 
Sergide Osman Hamdi Bey'e ait olan bir çok eser bulunuyor ,fakat benim en çok dikkatimi çeken çalışması  '' Silah Taciri ( 1908) '' çalışması olağan üstüydü. Herkesin bu eseri görmesi gerektiğini düşünüyorum böyle bir renk armonisi ve kompozisyon bir resimde zor bulunan durum benim düşünceme göre , ben bakmaktan kendimi uzunca bir süre alamadım . 
1001 yüzü sergisi tam 1.5 yılda tarih ve sanat tarihi uzmanlarıyla bir araya gelerek hazırlanmış. 
Mısır seferi ve takip eden süreçte Batı’nın Doğu’ya artan ilgi ve merakını, sözünü ettiğimiz farklı disiplinlere yansıyan çok yönlü bir bakış açısıyla anlatılıyor bu sergi . Yüzyıllardır Doğu medeniyetinin Batı’nın kültür ve sanat ortamına yaptığı büyük etki bilinmekle birlikte, 19. yüzyılda geçmişin bütün akımlarından daha kalıcı olan, 20. yüzyıl sanatına uzun soluklu bir değişim getiren ve iz bırakan Oryantalizmi keşfettim diyebilirim.
Dünya ya birde Oryantalizm gözüyle baktım , güzeldi değildi .....

3 yorum:

  1. Çok güzel bir çalışma, emeklerinize sağlık. Ancak Silah Taciri isimli tablo Osman Hamdi Tanpınar'a değil, Osman Hamdi Bey'e aittir. Herhalde yanlışlıkla Tanpınar olarak yazılmış. Düzeltilirse iyi olur kanaatindeyim. Teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Selahattin Bey, beğendiğinize çok sevindim. Haklısınız '' Silah Taciri '' isimli tablo Osman Hamdi'ye ait bir tablo. Yanlışlıkla yazılmış.
    Düzeltme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Gösterdiğiniz ilgi ve gerekli düzeltmeyi hemen yaptığınız için ben teşekkür ederim. Silah Taciri isimli tabloyu ben de çok severim. Bu tablonun nadir bir resim tekniği ile yaptığım yorumunu www.yakmaresim.com adresindeki web sitemde incelemenizi naçizane tavsiye ederim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil