02 Eylül, 2014

Pera Müzesi’nde Bir Amerikalı

Herkes için pop sanat... Pera Müzesinde mayıs ayının başında başlayan ve temmuz ayının son haftasına kadar süren ünlü Amerikalı sanatçı Andy Warhol'un çok özel bir sergisi vardı.  Bende merak edip Pera Müzesi'nin yolunu tuttum size sizler için gözlemlerimi yazmak istedim. Andy Warhol,  Slovak köknenli Amerikalı bir sanatçı ve Pop Sanatı’nın öncüleri arasında yer alıyor. Kendisi bir grafikçi olarak başladığı hayatına 20.yüzyıl sanatının en ikonik isimlerinden biri olarak tamamlıyor.



And Warhol'un sergisinde öne çıkan bazı ünlü isimlerin de portrelerine yer verilmiş. Bunlar arasında, Mick Jagger ve Lenin portreleri yer alıyordu. Bunun yanında, Campbell’s Soup, Kovboylar ve Kızılderililer, Tehlikedeki Türler, Çiçekler, 20. Yüzyıldan On Yahudi Portresi de güzel çalışmalar arasındaydı.


Resimlerinde ana figür olarak hayvan temalarına yer vermiş Warhol. Ayrıca fikirlerin, insanlar ve olayların metalaştırıldığı ya da metalaştırılma potansiyeli taşıdığı maddi bir dünyada Warhol, çoğaltılabilirlik ve yeniden üretilebilirlik teknikleri ile her şeyi nesne statüsüne indirgeyerek, içerik ve formu ile önemsizleştirmiş .


Warhol'un sanatta bakış felsefesi şu yöndeymiş; popüler kültürün Amerika'da yaratılmış en iyi şey olduğunu düşünüyormuş. Herkese on beş dakikalığına dünyaca ünlü olma şansını veren genç, eşitlikçi, anti-otoriter, demokratik bir kültür olarak dile getirmiş. Bununla birlikte, popüler sanatı, harcanabilen düşük maliyetli, seri imal edilen bir sanat alanı olarak tanımlıyor.


 Popüler, fani, harcanabilen, düşük maliyetli, seri imal edilen, genç, hazırcevap, hileli ve büyüleyici bir sanat üretti. Warhol popüler kültürün Amerika’da yaratılmış en iyi şey olduğuna inanıyordu; herkese on beş dakikalığına dünyaca ünlü olma şansını veren genç, eşitlikçi, anti-otoriter, demokratik bir kültür. Bütün kalbiyle, Amerikan popüler kültürünün mitleşmesi için uğraştı. 






 Benim en sevdiğim resimlerinden biri bu oldu. 

 Campbell's Çorbası II / Camphell's Soup II




Pera Müzesine gelip'de Osman Hamdi Bey'in resimlerine bakmak tabi ki olmaz. Her ay bence gelip tekrar tekrar gelip görülecek resimlere sahip kendisi. 


Kaplumbağa Terbiyecisi 

Tuval üstüne yağlıboya, 
221.5 x 120 cm
1906

 Kaplumbağa Terbiyecisi Osman Hamdi Bey'in en çok bilinen resimlerinden bir tanesidir. Osman Hamdi Bey'in
1906-1907 tarihleri arasında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur.  Bugüne kadar bu resim ile ilgili birçok yazı ve makale yayınlandı. Osman Hamdi Bey'in bu resmi yaparken ne anlatmak istediği, Kaplumbağaları terbiye etmek istemesinin altında ki sırların ne olduğu tartışılıp duruldu? Halen bence bu tabloda ki sır çözülmüş değil. Bu tablo hakkında kimilerine göre bir çok soru cevap bekliyor ; Mesela Neden kaplumbağalar terbiye edilmeli?, Tabloda neden bu renkler kullanılmış?,Sırtındaki çanağın anlamı ne? Gibi sorular cevaplarını halen bekliyor. Bence gidip görülmesi, düşünüp kafa yorulası bir resim.

·      


Pera Müzesi her geldiğinizde ayrı bir güzel, ayrı bir keyif. Oraya girdiğinizde emin olun aynı kişi olarak çıkmıyorsunuz. Sanatın gizemliğini, hoş görüsünü, enerjisini, mutluluğunu, ahengini ve hissetliğinizde  size neler kattığını ancak gezdiğinizde, gördüğünüzde deneyimleyebilirsiniz. Size tavsiyem gidip, görün gezin emin olun aynı kişi olarak geri dönmeyeceksiniz. Sanat her zaman iyi hissettirir emin olun.. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder