16 Nisan, 2015

Asya'nın İncisi | Singapore


Singapur, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, Ekvatorun tam 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada devleti. Kuzeyde Malezya’nın Johor Eyaleti, güneyinde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden birisi. Bu bölgede bilinen ve ilk yerleşen insanların Çinliler ve Malaylılar olduğu söylenir. Resmi dillerinin Malay, Çince ve Tamil olduğundan, dinlerinin ise Budizm ve Hinduzim’e inandıklarının bir kanıtı olarak gösterilmektedir. Burada ki yerli halk, bu adalar ülkesine “deniz şehri” anlamına gelen Temasek adını vermişler. Singapur’un asıl modern tarihiyse, 1819 yılından itibaren başlamış. Bu tarihte zamanın sömürgeci milleti olan İngilizler, burayı istila ederek, 1959 yılına kadar idareleri altında tutmayı başarmışlar. Bu zamanda Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir devlet haline gelmiş. 1963 yılında Malaya, Saravak ve Sabah ile Malaya Federasyonunu meydana getirmek üzere birleşmişler. Fakat bu birleşme fazla uzun sürmemiş. Federasyondaki hâkim grup olan Malaylar ile Singapur bölgesindeki ekseriyeti teşkil eden Çinliler arasında anlaşmazlıklar baş göstermiş. Bunun üzerine yeni bir anlaşma yapılarak, böylece Singapur 9 Ağustos 1965’te ayrı bir devlet olarak yeniden doğmuş. 

Singapur hep çok merak ettiğim Asya ülkelerinden biriydi. Görmek hayalimdi fakat zamanı konusunda bir plan yapmamıştım. Bazen plan yapmamak, bir hayalinizi gerçekleştirmek için en kısa yol olabiliyor. Benim öyle oldu açıkçası ve geçen aylarda Singapur maceramı gerçekleştirdim. Singapuru, çok düzenli, gelişmiş, pahalı bir ülke olarak biliyordum ve hiç yanılmadığımı gidince anladım.İlk havaalanına inince, sadece bir havalananında ibaret olmadığını görebiliyorsunuz.  Bir Avm’den farkı olmadığını, bütün lüks markaların sıra sıra dizildiğini,  harika botanik bahçelere sahip olduğunu, dünyanın ikinci en güzel havalananından olduğunuzu size zaten hissettiriyor. Singapur şehir devleti olduğundan ve ufak bir yüzölçümü üzerinde konumlandığından, şehrin iklimi ülkenin iklimi ile aynı özelliğe sahip. Yıl boyunca tropikal iklimin etkisinde kalıyor. Hep aynı sıcaklıklara ve basınca sahip ve ortalama günlük sıcaklıklar minimum 23-26 derece en yüksek ise 31-34 derece arasında değişiyor. Kasım ve Mart ayları arasında oldukça fazla yağış olmasına rağmen, yıl boyu sıcaklık ortalamasının neredeyse sabit olması ve en güzel dönemini  ise mayıs ve temmuz ayları arasında olması fazlaca turistin akınına uğruyor.

En turistik botanik bahçelerden biri Botanic Garden . 1859 yılında kurulmuş ve yaklaşık olarak 74 hektarlık alana sahip. Singapur Botanik Bahçeleri önemli bir eğlence parkı ve ulusal turizm yanı sıra önde gelen tropik ve bahçecilik kurumuymuş aynı zamanda.  60.000 bitkilerin Gardens 'geniş koleksiyon National Orchid Garden, dünyanın tropikal orkide en kapsamlı koleksiyonu içeriyor. Sabahları 05:00'de açılan botanik bahçesi, dünyada tek olma özelliğini taşıyor. Ülkenin en güzel flora ve fauna bazı görüntüleme yanı sıra, burada yaşayan yerli halkın gündüz vakitlerinde kalabalıktan kaçıp sığındıkları bir limanmış.


Singapor’un bir diğer önemli botanik bahçesi ise ‘’ Gardens By The Bay ‘’ Yaklaşık olarak 101 hektarlık alana sahip bu botanik bahçe 2011 yılının sonlarında hizmete açılmış., Marina Rezervuarının hemen yanında yer alıyor. Meşhur Marina Bay Sands Oteli bahçenin hemen karşısında yer alıyor. Park üç bölümden oluşuyor. Güney, doğu ve merkez. Öğrendiğime göre, bu parkın yapılış amaçları arasında, kentin daha yeşillik ve bitki örtüsünü arttırarak yaşam kalitesini yükseltmekmiş. Bence görülmeye değer yerlerden birisi. 
Singapur’un en etnik mahallesi diyebiliriz Chinatwon için.1821 yıllarında Çinli göçmenler tarafından kurulan ve zamanla geniş bir alana sahip olan Chinatwon son derece hareketli bir mahalle. Kreta Ayer,Telok Ayer, Tanjong Pagar ve Butik Pasoh olmak üzere dört bölgeden oluşuyor. Genellikle turistlerin en çok tercih ettiği, konaklama, alışveriş ve yemek için tercih ettikleri bir bölge. Chinatown’un yüreği,South Bridge Road üzerinde yer alan çoğu restore edilmiş renkli dükkan evlerden oluşan bölgedir.Birbirine parelel uzanan Mosque Street ,Pagoda Street ,Temple Street ,Smith Street ve sago Street görülmesi gereken ara sokaklar arasında. Bu ara sokaklarda açık hava tezgâhları, antikacılar, barlar, Çin’e özgü yiyecek malzemeleri satan yerleri bulabilirsiniz.
Bir diğer önemli mahallerinden birisi ise Little India ( Küçük Hindistan ) . Kampong Glam bölgesinden kısa bir yürüyüşle ya da MRT Hint bölgesine ulaşabilirisiniz. Hindistan görüntüsü ve manzarasıyla bu mahalle, Hint kapalı kadınların ve erkeklerin bulunduğu ve ihtiyaç duyulan her şeyin Hinti ev halkları tarafından sağlandığı bir yer. Little India 1800’lerin ortalarında adaya gelen Hintliler tarafından kurulmuş. Serangoon Road ve Race Course Road ve civarı bölgenin kalbini oluşturur. Tapınak ve ibadethane gezmeyi sevenler için; St Andrews Katedrali, Ermeni Kilisesi, Çin Mahallesi’ndeki Kuam Im Thong Hood Cho Tapınağı, Sri Krishnan Tapınağı, Buddha Tooth Relic 
tapınakları gezilebilir.


Sri Mariamman Hindu Temple ( Mariamman Tapınağı ) Singapur’un en eski Hindi Tapınakları arasında yer alıyor. Tapınak Dravidyan tarzı mimariye sahip. Ben gördüğümde çok etkilendim. Tam Çin Mahallesinin ortasında yer alan bu tapınak, Güney Hindistanlı Tamil Hintlileri için yapılmış. Tarihi önem taşıdığından Singapurlular tarafından Ulusal Anıt seçilmiş.
Singapur’un en bohem alışveriş yerlerinden birisi ise Hacı Lane. Daracık sokakları ile tümmada sevenlerin uğrak yeri olmuş. Burası ülkenin en fütüristtik moda butiklerinin yanı sıra, ikin el takılar, kumaşlar, tasarımcı kıyafetleri bulabileceğiniz bolca butiklere sahip. Adres: Haji Lane is near Bugis MRT Station near Kampong Glam, Singapur on Orchard.
Singapur’un en renkli ve eğlenceli yerlerinden biriside bence Universal Studios.  Vaktiniz varsa mutlaka görmeniz ve çocuklar gibi eğlenmeniz gereken yerlerden birisi. Universal Studios Sentosa Adas’nda yer alıyor. Giriş yaklaşık olarak 70 Euro civarlarında.
Singapur’da Sanat

Singapur'un tarihini keşfetmek istiyorsanız  bir diğer adresler ise müzeler diyebilirim. 

Singapore Art Museum ( Sanat Müzesi) , Uluslar arası çağdaş sanat eserlerinin bulunduğu bir sanat müzesi. 1966 yılında açılan müze, turistlerin en ilgi gösterdiği müzeler arasında yer alıyor. Daha çok Güney Doğu Asya sanat eserlerinin bulunduğu müzede, heykel, resim , fotoğrafçılık , performans sanatı gibi bölümlerde yer vermiş. Yer: 71 Bras Basah Yol, Singapur  (65) 6332 3222. 

Asya Medeniyetler Müzesi ; Medeniyetler müzesi nehir kıyısında bulunan harika bir müze. Klasik Singapur mimarisini anlatıyor. 18 yüzyılda inşa edilmiş müze, Asya gelişimini anlatan eserlerle dolu. 
Peranakan Müzesi , Güney doğu Asya'da Peranakan topluluklarının kültürel mirası ile dolu bir müze. Yer: 39 Ermeni Sokak, Singapur 17994 (65) 6332 7591

Singapur Filateli Müzesi ; Posta ve pulların tarihi çalışmalarına odaklanan bir müze. 18. yüzyıldan kalma pulları görme imkanına sahip olabilirsiniz. Yer: 23-B Coleman-Street,. Singapur (65) 6337 3888.

Singapur’da Alış-Veriş 

ION Orchard Singapore, Singapur'da  alışveriş merkezlerinden birisi. Uzay gemisi görünümünde olan bu yer, bir çok moda markasını bulabilirsiniz. Adres: 2 Orchard Turn, Orchard MRT İstasyonu, Singapur

Parco Marina Bay ,Marina Bay içerisinde açılan bu alış-veriş merkezi Singapur'un en kalabalık olanlarından. Adres: 9 MRT İstasyonu'na çıkış A yakınlarındaki Raffles Boulevard, Singapur

Mustafa Centre, Singapur'un  büyük alışveriş merkezleri arasında. Neredeyse 24 saat hizmet veriyor ve aradığınız her şeyi bulabileceğiz bir nokta. Adres: 145 Syed Alwi Yol, Singapur

Singapur’da Yemek 
Singapur'da mutfak kültürü oldukça geniş. Dilediğiniz yemeği  yeme şansınız bulunuyor. Hint mutfağından Çin'eNonya diye tabir edilen Çin ve Malezya mutfağına kadar birçok yemek çeşidi bulabilirsiniz. Singapur'da birçok etnik grup yaşadığından, her ülke mutfağının yemeklerinden deneyebilirsiniz. Malay ve Hint mutfağına ait malzemelerle, Çin usulü pişirme teknikleri bir araya getirilerek hazırlanan  ve üç kültürünün özelliklerini yansıtan  restoranlara gitmelisiniz. Neredeyse hiç bir Asya ülkesinde bu kadar çeşit yoktur. Özellikle kahvaltı sırasında yapılan pirinç yemeği olan ve Malezyalılara has bir lezzet olarak bilinen nasi lemak'ın öğle yemeğinde ise Hintli Müslümanların yemeği tavuk biryanının tadına bakabilir, beş çayında ise, farklı çeşitlerde ki çaylardan içebilir ve akşam saatlerinde finali Çin yemekleriyle yapabilirsiniz. Singapur'da bir kaç restorant'ın yer ve isimleri; 
Candlenut Kitchen 25 Neil Rd.; 65/6226-2506; dinner for two $20.
Chomp Chomp Food Center 20 Kensington Rd.
East Coast Lagoon Food Village 1220 East Coast Park Hwy.
Fifty Three 53 Armenian St.; 65/6334-5535; dinner for two $398.
Maxwell Road Hawker Center Maxwell Rd. at Neil Rd.
Restaurant André 41 Bukit Pasoh Rd.; 65/6534-8880; dinner for two $212.
Rochor Original Bean Curd For silky tofu pudding, a Singaporean treat. 2 Short St.; no phone; snacks for two $2.
Singapore Food Trail 30 Raffles Ave.
Singapura Seafood Restaurant 01-31 Selegie Rd.; 65/6336-3255; dinner for two $25.
Sin Huat Eating House 659 Geylang Rd.; 65/6744-9755; dinner for two $67.
Tekka Market Food Center 665 Buffalo Rd.
Tippling Club An inventive food and drink laboratory. 8D Dempsey Rd.; 65/6475-2217; dinner for two $240.
Wild Oats 8 Hougang Ave.; 65/6858-2087; drinks for two $10.
Wild Rocket Hangout Hotel, 10A Upper Wilkie Rd.; 65/6339-9448; dinner for two $91.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder