19 Ekim, 2015

Serpentine pavilion 2015

SelgasCano 2015 Serpentine Gallery Pavilion
Altı harika şirket dünya Kentlerine görülmesi gereken yeni noktalar kazandırıyor. Neredeyse kamusal heykeller gibi tasarlanmış şehir meydanları, zaman kapsülü hissi veren restoranlar, sanatın nasıl izleneceği konusundaki beklentileri alaşağı eden fütüristtik müzelerde taşınmaya hazır mısınız?
Her yıl Londra'nın Serpentine Galerisi'nin bahçesinde kurulan geçici Serpentine Pavilion'un tasarlamak için Gehry, Herzong  & Meuron ve Zaha Hadid gibi birçok ünlü isim ve mimari firması davet ediliyor. Bu sene ki 15.versiyonunu tasarlama görevi ise İspanyol Çift Selegascano'ya verildi. Kıvrımlı tasarımları bazen Antonio Gaudi'nin fantastik yapılarını hatırlatan ikilinin seçilmesi şaşırtıcı, çünkü  bugüne kadar yaptıkları projelerin çoğunu özel konutlar ve ofisler oluşturuyor. Tek farklılık, kaykaycıların mantar benzeri turuncu bir çatı altındaki kıvrımlı rampalarda kaydığı Badajoz'daki halk merkezi. 
Jose Selgas ve Lucia Cano tasarımı olan bu yapı Londra'da Kraliyet Parkı'nda kullanılmak için tasarlamışlar. Kendi mimari deneyimlerini doğaya uygun bir  tasarım yaratmak istemişler ve bilgi ve birikimlerini Park'a uygun bir yapı inşa etmişler. Selgascono, bu projeyi anlatırken, biz halk mimarisini deneyimlemek için bu projeyi hayata geçirdik diyor. Basit ve kolay ulaşabilir malzemeler kullanarak halkın daha çok ilgisini çekmek istemişler.  Ana temasları, ışık, şeffaflık, gölgeler, hafiflik, hassasiyet ve renkler olmuş. Yapıyı oluştururken, ETFE türü bir plastik malzeme kullanmışlar buda şeffaflık ve opak renkli bir sarma görüntüsü oluşturmak içinmiş ayrıca 19 ayrı renkte kurdeleyle kaplı. Yarı saydam kumaştan geçerek parlak birleştiği noktada ki Fortnum & Mason kafesini kaleydoskopik bir ışık şovuna dönüştürmüşler. Selgas ' Büyün yapı, şekil ve renkleri oluşturan materyallerin bir diyaloğu ‘diyor. Rüyalardaki gibi yaramaz ve gizemli hissettik diye anlatıyor projelerini.
Bu malzeme aynı zamanda, korozyona karşı yüksek bir dirence sahip ve farklı hava sıcaklık lığına karşı oldukça güçlü bir malzemeymiş. Ziyaretçiler çeşitli deliklerden pavyona girebiliyorlar. Her bir giriş farklı renk, ışık ve şaşırtıcı hacimlere sahip olduğu için, ziyaretçiler her bir mekânda farklı duygular hissede biliyorlarmış. Sergi 18 Ekim'e kadar gezilebilecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder