31 Ocak, 2016

Zamane güzeli Kontes Greffulhe tekrar Paris'te

Moda meraklılara ve seyahat severler için bu günlerle de Paris’te çok güzel bir sergi sanatseverlerle buluşuyor. Paris'in en zarif kadını Kontes Greffulhe. Paris'teki Palais Galleria'de 1860-1952 yılları arasında yaşamış Greffulhe Kontesi Elisabeth'in muhteşem gardırobunu sergiliyor. 1920'lerde yaşamış olan Kontes Greffulhe Paris sosyetesinin lideri sayılıyordu. Çok varlıklı Greffulhe Kontu Henry ile evlendikten sonra daha etkili hale gelmişti. Hayır, işlerini halkla ilişkilere döndüren Kontes, operalar için bağışlar toplamış. Paris'in en ünlü müzelerinden biri olan, Palais Galliera'da Kontes Greffulhe 'nin '' La Mode Retrouvee'' adında ki sergide kıyafetleri sergileniyor. Ünlü Fransız romancı, Marcel Proust  ''Eflatun rengi ve koparılması mümkün olmayan bir Cezayir menekşesi gibi mavi bir tebessümle aydınlanmış gözleri'' diye tanımlamaya başlar Kontes Greffulhe'yi. Aslında kendisinden esinlenerek yarattığı kült romanı '' Kayıp zamanın izinde'nin '' asilzade başkahramanı diyebiliriz. Ünlü Fransız romancının ve Galliera Müzesi'ndeki yeni serginin yıldızı olan bu zamane güzeli, gardırobu kadar yaşam tarzıyla da ziyaretçileri uzun süre etkisinde bırakacak güçte. Kasım 2015 itibariyle görülebilinecek olan sergi,  Worth, Fortuny ve Lanvin gibi dönemin önde gelen tasarımcılarının elinden çıkma özel kıyafet ve aksesuar seçkisinin sahibi; edebiyat kadar kültür-sanat ve hatta bilim alanlarına kimi zaman ilham perisi, kimi zaman finansör olarak destek vermiş, işlerin perde arkasında yer almış. Ancak konu kendisi ve sosyal yaşam olunca, Greffulhe başrolden başka bir pozisyonu kabul edemeyenlerden olmuş. 

Mavi kan, müzik tutkunu bir aileden gelen Kontes Elisabeth, 18 yaşında Greffulhe Kontu Henry ile evlenmesiyle beraber gözlerden uzak hayatını geride bırakarak, sosyetenin yaldızlı isimleriyle önce kaynaşmış, sonunda da onların lideri olmayı başarmış. Paris’in 9. bölgesindeki malikânesinde davetler düzenlemiş, tüller, payetler ve kuş tüylerinden türlü süslü kıyafet seçimleriyle teatral ama bir o kadar da zarif bir tavır sergileyerek etrafındaki herkesi birer hayranına dönüştürmüş. Çizdiği profil herhangi bir ‘şımarık zengin kızı’ olarak algılanmasın, kontes aslında başka bir amaç için bu güçlü kitlenin merkezi olmak istiyormuş; Elisabeth, tarihin ilk bağış toplama gecelerini düzenlemekteymiş. Wagner’in Tristan ve Isolde operası ve Diaghilev’in devrim niteliğindeki Ballets Russes dans gösterileri Greffulhe Kontesi’nin topladığı bağışlarla sahnelenebilmiş. Ayrıca bilim insanı Marie Curie’nin bugün hâlâ hizmet vermekte olan Radium Enstitüsü onun sayesinde hayata geçmiş, Edouard Branly’nin kablosuz iletişim üzerine yürüttüğü çalışmalar onun desteğiyle ilerleyebilmiş. Greffulhe Kontesi, 1800’lerin sonundan 1920’lere uzanan hikâyesiyle şimdi günümüz kadınına örnek olmak için tekrar Paris’e dönüyor. Halen etkisini yitirmediğine tanık olmak isteyenler Galliera Müzesi’ne davetliler. Müzede tam bir salon kadını olan Kontes Greffulhe’nin kıyafetlerinin yer aldığı  “Treasured Dresses of Countess Greffulhe” yani  “Kontes Greffulhe’nin Kıymetli Elbiseleri” sergisi20 Mart’a kadar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 

PALAIS GALLIERA, CITY OF PARIS FASHION MUSEUM :10 avenue Pierre Ier de Serbie 75116 Paris
Opening times :
Tuesday to Sunday 10 am to 6 pm
Late openings on Thursdays until 9 pm
Closed on Mondays and public holidays
Early closing time on 24 & 31 December 2015 at 5 pm. Last access to the exhibition 45 minutes before closing time. web sitesi :  http://www.palaisgalliera.paris.fr/en/exhibitions/la-mode-retrouvee

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder