28 Mart, 2016

Sanat | Güneydoğu Asya'nın Sanat Merkezi National Gallery Singapore

Paris Louvre'a sahip. New York Metropolitan'a Los Angeles Los Angeles Country'e ve Floransa Uffizi’ye. Şimdi on yıl aradan sonra Singapur, National Gallery Singapore ile Güneydoğu Asya Sanatını dünyanın en büyük müzelerinden birisi yapmaya kararlı. National Gallery Singapore, on yıllık çalışma sonucu  Studio Milou, Singapur'un Ulusal Galerisi için neoklasik kamu yapılarını altın renkli örtü elemanları ve asma köprülerle birleştirmiş.Müze,Kasım 2015'de 8000'den fazla sanat eseriyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. İlk iki haftasında 170 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. 


Singapur bağımsız bir devlet olarak kuruluşunun 50.yılın da bir çok etkinlikle kutlarken en dikkat çekici yanı sanırım National Gallery Singapore'u yenileyip kapılarını açmasıydı. Kapılarını kasım ayında halka açan Singapore National Gallery (Singapur Ulusal Galerisi), Studio Milou ve CPG danışmanları tarafından yürütülen dinamik bir restorasyon süreci geçirmiş. Tarihi yapı, yeni görsel sanatlar enstitüsü olarak hizmet verecek ve 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanan bir süreçte Singapur ve Güneydoğu Asya'ya ait sanat eserlerinden oluşan en kapsamlı seçkiye ev sahipliği yapacak.National Gallery, şehrin kamu yapılarından oluşan merkezinde yer alan ve minimal müdahalelerle iki tarihi neoklasik yapının bir araya gelmesiyle yeniden kurgulanan bir yapı bütününde konumlanıyor. Daha önceden yüksek mahkeme ve belediye binası olarak kullanılan yapılar, mimarlar tarafından yapıların mevcut tarihi elemanları korunarak sirkülasyonun yeniden düşünülmesiyle galerileri ve eğitim programlarını kapsayacak şekilde dönüştürülmüş. Ağaç benzeri kolonlarla desteklenen yeni asma köprüler, binaların orijinal pencerelerini kullanarak galeri yapıları arasında yeni bağlantılar kurgulamış.

Önceden Yargıtay olarak kullanılan yapının çatısı ise orjinal rotund yapının kubbesini de açığa çıkaran bir şekilde düzenlenerek ziyaretçilere açık hale getirilmiş. Dışarıda ise iki neoklasik yapının arasında, bu yapıları birbirine bağlayan ve giriş avlusuna yarı gölgeli bir aydınlatma sağlayacak şekilde 15.000 altın renkli alüminyum panelden oluşan bir gölgelik tasarlanmış. Eğitim, düzenlenecek ilgi çekici sergiler ve deneyimlerle her yaştan ziyaretçinin sanata karşı merakını canlandırmak isteyen müze programının merkezinde yer alıyor. Singapur'un görsel kültürünü tanıtacak olan enstitü aynı zamanda Güneydoğu Asya sanatı için de bir platform oluşturmayı amaçlıyor.Dünyanın en geniş modern Güneydoğu Asya koleksiyonunu sunan National Gallery Singapore’un açılmasıyla bu ada ülkesini yeniden ziyaret etmenin zamanı geldi diyenler için, şimdi planlarına dahil etmeli.
Saint Andrew’s Rd.; 65/6271-7000; nationalgallery.sg.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder