25 Mart, 2016

Seyahat| Barcelona'nın Yıldız Mimarları Kimler?

Mimari zaman zaman Katalonya'nın sanat tarihine yaptığı en büyük katkı olarak görülür. Katalan zanaatlaralar Ortaçağ'dan beri kaliteli ve mahir rötuşlarıyla ünlüyken, Katalan mimarlar da uzun zamandır hem birer sanatçı hem de yenilikçi olmuşlar; Geleneksel Katalan tuğla-tonoz teknikleri, sonra ki mimarların daha geniş alanlar yaratmalarına ve daha yüksek yapılar inşa etmelerine olanak yaratmalarına ve daha yüksek yapılar inşa etmelerine olanak sağlayan ilerici yapısal yüksek yapılar inşa etmelerine olanak sağlayan ilerici yapısal yeniliklerin temelini zamanla oluşturmuş. Böylece Ricardo Bofill ve Enric Miralles gibi çağdaş Katalan mimarlar, atalarının uluslararası prestijini miras almışlar. 

Birçok Avrupa şehrinin aksine, Barselona sadece mimari şöhretine güvenmemiş ya da eski binalarını kutsal birer emanet olarak muhafaza etmeye çalışmamış. Çağdaş binalar genellikle cüretkâr bir şekilde eski binaların yanına veya hatta içine inşa edilmiş. Barselona'da görülen yakın zamlananlarda ki en başarılı projelerin temel niteliğini oluşturan da yeni ile eskinin bu karışımıdır. Barselona'nın sakinleri binalarına oldukça düşkün ve turistler de bu düşkünlüğü paylaşmaya teşvik ediliyor . Mimari, Barselona'da adeta bir saplantı haline gelmiş ve bu görece küçük şehir, 5000'i aşkın eğitimli mimara sahip olmakla övünür ki gerçekten de insanın ağzını açık bırakacak bir rakama ulaşır. Ne var ki, dikkat çekici bir istisna olarak merhum Enric Miralles'i saymazsak, büyük işler kapan mimarların çoğu şehir dışından gelmişlerdir. 

Barselona'nın Yıldız Mimarları 
İspanya, Magrip döneminden beri hep kendi sınırlarının ötesine bakmış olmasına rağmen; şehir dışından mimarların getirilmesi, yerel kimliği ifade etmenin bir aracı olarak azametli mimari projelerin kullanılmasından gurur duyanları rahatsız etmektedir. Barselona'ya şöhret katan aynı zamanda değer katan bir çok mimar katkıda bulunmuş. Barselona'nın şöhretini inşa eden yıldız mimarlar gelince;

Norman Foster
İngiliz, 1935 
Ünlü tasarımları: 30 St Mary Axe ( the Gherkin), Milenyum Köprüsü, GLA Binası ve yeni Wembley stadyumu, hepsi Londra'da.  
Barselona'daki tasarımları: Torre de Collserola ve Nou Camp stadyumunun geleceğe dönük tadilat projesi.
 Frank Gehry 
Amerikalı, 1929
Ünlü tasarımları: Bilbao Guggenheim Müzesi, Los Angeles'taki Walt Disney Konser Salonu ve daha birçok proje.
Barselona'daki tasarımları: Port Olimpic'teki balık heykeli ( Peix) ve La Sagrera'da yapılması planlanan hızlı tren ana istasyonunun üzerine inşa edilmesi önerilen 34 katlı titanyum ofis kompleksi.
Zaha Hadid 
Iraklı, 1950
Ünlü tasarımları: Londra'daki Milenyum Kubbesindeki Mind Zone, Londra Aquatics Merkezi ( yapım aşamasında) Almanya’nın Wolfsburg kentindeki Phaeno Bilim Merkezi ve bir İspanyol kenti olan Zaragoza'daki Pavillion Köprüsü.
Barselona'daki tasarımları:Yapım aşamasında iki binası bulunuyor. Diagonal Mar'daki Spiralling Tower ve Glories'deki Plaça de les Arts.
Herzeg & De Meuron 
Jaques Herzog & Pierre de Meuron; ikisi de İsviçreli , 1950.
Ünlü tasarımları: Her ikiside Londra'da bulunan Tate Modern Müzesi ve Laban Dans Merkezi : Bayern Münih Futbol Kulübü'nün Münih'te ki stadyumu Allianz Arena ve Pekin Ulusal Stadyumu ya da öteki adıyla Kuş Yuvası.
Barselona'daki tasarımları: Edifici Forum 
Richard Meier
Amerikalı, 1934.
Ünlü tasarımları : İki büyük Amerikan sanat müzesi; Los Angeles'taki Getty Merkezi ve Atlanta, Georgia'da ki High Museum of Art.
Barselona'daki tasarımları: Bir diğer sanat müzesi; Museum d'art Contemporani de Barcelona ya da popüler adıyla Macba .
Enric Miralles 
Katalan, 1955-2000.
Ünlü tasarımları: Edinburgh’taki İskoç Parlamento Binası. 
Barselona'daki tasarımları: Sant Pere'deki Mercat de Sanata Caterina, Barceloneta'daki Gas Natural binası ve Parc de Diagonal Mar.
Jean Nouvel 
Fransız, 1945.
Ünlü tasarımları: İkisi de Paris'te bulunan Institut du Monde Arabe ile Musee de quai Branly ve Amerika Mineapolis'teki Guthrie Tiyatrosu.
Barselona'daki tasarımları: Diagonal Mar'daki Torre Agbar ve Parc Central de Poblenou.
Richard Rogers 
İngiliz, 1933.
Ünlü tasarımları: Paris'teki Centre Pompidou , Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve aralarında Lloyd's binasının , Heathrow Havalimanı 5.Terminal'in ve Milenyum Kubbesi'nin de bulunduğu Londra'nın alamet-i farikası sayılan bir dizi bina yaptırmış. 
Barselona'daki tasarımları: L'Hospitalet'deki Hesperia Kulesi ve Las Arenas boğa güreşi arenasının halen devam etmekte olan dönüşüm projesi. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder