14 Mart, 2016

Paskalya ve Çikolata Sanatı

Paskalya Bayramını çok küçük yaşlarda, çok değerli ve sevdiğimiz komşumuz Nadya teyzemiz sayesinde öğrenmiştim. Bizi ailecek evine davet eder,  eşiyle birlikte, bizim için  piyano çalar ve rengârenk yumurtalar hazırlayıp hediye ederdi. . O yaşlardan beri Hristiyanların Paskalya bayramının benim için ayrı bir yeri vardır. Dinler arası barışı, kardeşliği ve birlikte olmayı, güzel anıların bıraktığı bir zaman olarak kabul ederim.

Dünyanın dört bir tarafındaki Hristiyanlar, Paskalya Bayram'ını kutlamaya hazırlanıyor. Kelime anlamı İbranice'ye dayanan paskalya,''dokunmadan geçmek''anlamına geliyor. Ayrıca İsrailoğulları'nın Mısır'daki kaçışını ifade eder ve bu kabilenin ilk doğan çocuğunun canının bağışlanmasına bir gönderme olarak da ifade edilir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda Pazar günü kutlanan Paskalya günü bu sene  27 Mart 2016 gününe rastlıyor. Paskalya, Hristiyanlar için çok büyük önem taşıyor. Peki nedir Paskalyanın anlamı? Hristiyanlar bu günü neden ve nasıl kutluyorlar ? Paskalya adetleri neler? Hristiyanlar için en eski ve önemli bayram olan paskalya bayramında, Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar olan dönemde kutlanır. Kiliselerde pazar günleri kutlanan paskalya gününün diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günü olarak da adlandırılıyor. 

Hristiyan inancında, Hz. İsa'nın M.S. 29 ila 33 yılları arasında öldüğü kabul edilir. Paskalya bayramına dair en eski kayıtlar 2. yüzyıla aittir, bununla birlikte İsa'nın dirilişinin anılması muhtemelen daha eski tarihlere dayanır. Hz. İsa'nın dirildiği günü belirleme hususu, 8. yüzyıla kadar Doğu ve Batı kiliseleri arasında başlıca tartışma konularından birisi olmuş. Anadolu'daki Hristiyanlar İsa'nın çarmıha gerildiği günü, Yahudilerin Pesah (Hamursuz Bayramı) olarak kutladığı, baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün (Yahudi Takvimi'ne göre 14 Nisan) olarak belirlemişler. 
PASKALYA ADETLERİ
Hristiyanlar tarafından kutlanan paskalya bayramının simgelerinden birisi de bildiğimiz üzere yumurtadır. Hristiyanlar paskalya bayramında birbirlerine paskalya yumurtası ya da çikolatadan yapılan paskalya tavşanı hediye eder. Paskalya gününe özel olarak çörekler hazırlanır, boyalı paskalya yumurtaları haşlanır, mumlar yakılarak dualar edilir. Boyalı paskalya yumurtaları ilkbaharın gelişini ve dünyanın canlanışını simgeler. Bu boyalı yumurtalar önceleri 21 martı yani nevruzun simgesiyken zamanla paskalya bayramı ile özdeşti. Paskalya gününü kutlamak için her ülke farklı etkinlik hazırlıyor. Bununla birlikte, dünya çapında ki çikolata markaları bugün için tasarım dehası yumurtalar ve tavşanlar hazırlıyorlar. Bu sene ki paskalya için ( 2016) ünlü çikolata şirketleri muhteşem ötesi tatlılar hazırlamışlar. Bunlar arasında en çok beğendiğim Pierre Marcolini'nin Easter in Wonderland Collection.

Pierre Marcolini: Easter in Wonderland Collection by Pierre Marcolini
Belçika çikolatasının en iyilerinden olan Pierre Marcolini  çikolatacıdan ziyade bir modacı ‘ya benzetiliyor. Şuan Fransa'nın en ünlü pasta şeflerinden biri. 2016 Paskalya bayramı için 'Easter in Wonderland Collection'  adı altında inanılmaz yumurtalar ve tavşanlar hazırlamış. Bu paskalya ‘da Pierre Marcolini herkesi tavşan yolculuğuna çıkarmaya kararlı.  Kedi, Kraliçe, şapkacı hem büyükler hem de küçükler için eğlenceli bir hikâye ile paskalyayı kutluyor.  https://eu.marcolini.com/shop/collections/wonderland.html
Pierre Herme
Ünlü Fransız markası Pierre Herme de  Paskalya Bayramı için çok özel çikolatalar üretmiş. % 64 kakaodan üretilen yumurta çikolatalar için Kuzey Peru meyvesi Ganache ve ahududu kullanmış.
http://www.pierreherme.com/products/new/paques/oeuf-galets.html


Alain Ducasse
Fransa’nın  meşhur şeflerinden biri olan Ducasse, Michelin yıldızlı restoranlarıyla iddialı olduğu kadar, çikolatalarıyla da adından söz ettiren bir şef. Çikolata deninde akla ilk gelen isimlerden Ducasse, kakao çekirdeklerinin beş yıldızlı restoranlarda ki tabaklarda servis edilen çikolata haline getirmek. Dünyanın pek çok yayın organında onun verdiği tarifler ön plana çıkıyor. Le Chocolat adlı web sitesinde çikolatalarını hem satışa sunuyor hem de çikolataların hikâyelerini  ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Ducasse, bu yıl paskalya için çok çeşitli çikolatalar hazırlamış, hepsi birbirinden güzel yumurtalar ve tavşanlar bu seneki paskalyayı kutlamaya hazırlanıyorlar. http://www.lechocolat-alainducasse.com/en/Easter-Chocolate
Charbonnel et Walker
Ünlü İngiliz çikolata markası, Victoria tarzı tasarımları ile Paskalyayı kutlamaya hazırlanıyor.
http://www.charbonnel.co.uk/#nf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder