27 Nisan, 2016

Kitap | Tasting Rome : Roma Tadımı



İtalya... Akdeniz’in göbeği...Sanatın cenneti...İtalya...Romantikler ülkesi...İtalya denince akıllara ne gelir? Akdeniz mi, şamatacı gürültücü insan toplulukları mı yoksa mafya mı? Ya da spagetti ve pizza mı? Bence aslında hepsi gelir denilse yeridir. Konumu ve iklimi, sıcak ve hareketli insanları, onların yaratıcılıkları, kültür ve geleneklerine bağımlılıkları İtalyan yemek kültürünü etkilemiş ve onu zevkli, çeşitli, lezzetli bir hale getirmiş.

İtalyan mutfağının, kökeni MÖ 4.yüzyıla kadar uzanan toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş,dünyanın her tarafında bilinip,sevilen,çok zengin bir mutfak haine gelmiş. 

italyan mutfağının tarihi eski kültürlere dayanır. Etrüksler, Romalılar, Fenikeliler, Gotlar, Seasenler, Normanlar, İspanyollar ve Avustralyalıların İtalyan mutfağında büyük etkisi olmuş. Batı ve Fransız mutfağının İtalyan kültüründen etkilendiği söylenmektedir. Rivayete göre; ünlü bir Florentin ailesinin prensesi olan Caterina De Medici’nin Fransa’nın Orléans dükü ile evlenmesi, Fransız mutfağının doğmasına neden olmuştur. Catherine De Medici Fransa’ya giderken yanında birçok uşak ve aşçı götürmüştür. Fransa’yı ilkel mutfak ve yemek kültüründen arındıran şefler Fransız hanedanına çatal ve peçete kullanmayı bile öğretmişler. Bu hikayenin bugün gerçek olmadığı kabul edilmekle birlikte yine de İtalyan mutfağına yakından baktığımızda neden olmasın demek de mümkündür.
İlk Yayınlanan Yemek Kitabı
Batı ve Fransız mutfağını asıl etkilemiş olan İtalya’da yayınlanan ilk yazılı yemek kitabı “De Honesta Voluptate”dır. 1475 yılında yayınlanan kitap 1505 yılında Fransızcaya çevrilerek Fransa’da yayınlanmış. Bu kitapta İtalyan ülke mutfağının ustası Maestro Martino’ya ait 240 yemek tarifine yer verilmiş. Martino’nun el yazmalarına bakıldığında İtalyan mutfağının 15. yüzyılda oluşmaya başladığı görülüyor.
Vazgeçilmez Tat Sızma Zeytinyağı
İtalya'nın hemen her yerinde zeytin ağaçlarına rastlamak mümkün. Sadece kışları çok soğuk olan ve çok yüksekte olan birkaç bölgede görülmez. Farklı iklim ve toprak çeşitliliği farklı zeytinyağı üretimine sebep olmuştur. Zeytinyağı tüketimi ihtiyaçtan çok zevk haline gelmiştir. İtalyanlar için mutfakta büyük önemi olan zeytinyağı rengi, kokusu, tadı ve kalitesiyle dünyada bir numaradır. Zeytinyağının kullanılmadığı bir yemek ya da bir sos asla düşünülemez. İtalya’nın coğrafi konumu ve iklimi, yemek kültürünü derinden etkilemiştir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu İtalya’da buğday, üzüm, şarap, zeytin, zeytinyağı, mısır, pirinç, şeker pancarı, tütün, soya, ayçiçeği, patates, domates, elma, armut, şeftali, portakal, limon, mandalina gibi bitkisel ürünler üretilir. İtalya’nın en önemli tarım kolları ve üretim alanları ise zeytincilik, bağcılık, meyve, turunçgiller ve fidanlıktır. Üretime de bağlı olarak zeytinyağı, şarap ve peynir gelenekleriyle özdeşleşmiş önemli ve en çok kullanılan ürünler arasında.
Amerikalı doğumlu Yale mezunu katie Parla, İtalyan gastronomi ve arkeolojik sertifikalarına sahip ve ve on yıl boyunca Roma'da yaşamış bir yazar. Bugün İtalyanın en iyi yemek ve içecek yazarları arasında. Katie yirmiden fazla yemek ve seyahat kitabına sahip. Gazeteci Katie ve fotoğrafçı Kristina İtalya'nın iki bin yemek kültürünü bir kitapta toplamışlar. italyan mutfağı dünyanın en güzel ve yemek kültürüne sahip nadide mutfakları arasında yer alıyor. Duyulduğu anda zihinlerde lezzeti ve tokluğu çağrıştıran bu iki kelime, Katie Parla ve Kristina Gill’ın uzun çalışmaları sonucunda Tasting Rome kitabında toplandı. Tarihi Antik Çağ’a kadar uzanan Roma’nın yerel lezzetlerini şehrin merkezinden çevresine adım adım ilerleyerek anlatan Tasting Rome, basit bir yemek tarifi kitabı değil. Yemeklerin hikayeleri, kimler tarafından hazırlandığı ve nasıl geliştiği bu kitapta detaylı bir şekilde aktarılıyor. History Channel’da sıkça gördüğümüz Roma uzmanı Katie Parla ile fotoğrafçı Kristina Gill’in ortak çalışması Tasting Rome, her evin kütüphanesinde yer almalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder