27 Haziran, 2016

Moda| Riviera Stili

Fransız Rivierası yani Cote d'Azur ,Fransa'nın güneydoğusunda Akdeniz etek şeridinde bulunan dünyanın en popüler ve prestijli yerlerinden biri. St.Tropez, Monaco, Cannes, Nice, Marsilya gibi sessiz ve dingin şehirlerini içerir. Beyaz boyalı yatları, kayalık kıyı şeritleri , parıldayan sahilleri ile dünyanın her yerinden ziyaretçisi olur bu güzel tatil bölgesinin. 20. yüzyılın ilk yarısında ünlü sanatçılar ve yazarlar, Pablo Picasso , Henri Matisse, Edith Wharton, Somerset Maugham ve Aldous Huxley gibi kişilerin en uğrak yerlerinden birisi olmuş. Asırlık köyleri, Saint Paul De Vence, Eze, Grasse ve Mougins Orta Çağ zarafetini hala yaşatır. 


Côte d’Azur’un yaz turizmine damgasını vuran büyüleyici sahil şeridinde stil geçmişe doğru yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Fransız Rivierası uzun plajları, bikini& mayo modasıyla, ünlüleri ve her daim hazırda bekleyen paparazzileri ile her zaman en turistik yerlerden birisi oldu. Moda, denizcilik ve şık Paris'li kadınların olduğu bu yerde yaz tatilini geçirmek harika bir deneyim olabilir. Riviera deyince aklıma Lana del Rey'in '' Without you'' parçası düşer. Şöyle der; Everything  I want I have, money, notoriety and Rivieras. İstediğim her şeye sahibim, para,ün ve Riviera fakat sensizim. 

Fransız Riveara'sı Tarihi 
Riviera, güneydoğu Fransa ve kuzeybatı İtalya’nın Akdeniz kıyısında kalan popüler bir turistik bölge. 
Fransız Rivierası yılın birçok ayı güneş aldığından dolayı,18.yüzyılda İngiliz Aristokratlar için cazip bir tatil beldesi haline gelmiş. Aristokratlar, ülkelerinde sınırlı zamanlarda güneş gördüklerinden dolayı, neredeyse yılın 300 günü güneş alan bu bölgeye kendi tabirleriyle 'Sea Breeze' yani deniz esintisi almaya gelirlermiş. Güneş'in kendilerini çok sağlıklı ve iyi hissettikleri için sık sık gelmeye başlamışlar.19.yüzyılda, demir yolu zengin kesim ve Kraliyet aileleri tarafından kullanılan ulaşım aracı olduğundan, bu bölgeye yapılan demir yolu ile buraya ulaşmak kolaylaşmış. Halen gittiğinizde tren ile ulaşımın ne kadar fazla olduğunu görebilirsiniz. Monaco, Cannes gibi yerlere tren ile ulaşmanız hem zahmetsiz hemde kısa bir zaman içerisinde ulaşmanızı sağlar. 

Fransız Riveara'sı Stili
1920 ve 1930’lu yıllarda yani güneşlenmenin ve spor yapmanın moda olduğu zamanlarda şık Avrupalılar, Riviera’da bir stil yaratmışlar. Marsilya, Cannes, Portofino ve İtalya’nın San Remo kıyısında Riviera stili rüzgar gibi esmiş. Bugün baktığımızda halen birçok moda evleri ve hazır giyim üreticileri bu modayı sokağa yansıtmaya devam ediyorlar. Günümüzde, Riviera stili kült bir stil haline geldi diyebiliriz çünkü bir moda değil bir stil bir duruş haline geldi. Geçtiğimiz sene (2015) Mayıs ayında Londra'daki Fasihion and Textile Museum'da Riviera Style sergisi  adı altında mayonun günümüzdeki formunu ve önemini daha iyi anlamamız için 1900'den günümüze uzanan bir süreci mercek altına almıştı. Moda tarihine damgasını vuran Riviera şıklığının 100 yıllık geçmişine ayna tutulmuştu.1950 ile 1960'lı yıllara gelindiğinde Cote D'Azur için yeni bir dönem başlamıştı çünkü Hollywood'lu yönetmenler bu bölgeye film çekmeye ünlüler ise tatil yapmaya başlamışlar. Dolayısıyla , Grace Kelly, Brigitte Bardot ve Jave Birkin gibi moda ikonların tatil ikameti olmuştu. 1956 yılında Brigitte Bardot ' Ve Tanrı Kadını Yarattı' film ile Saint Tropez'i popüler olmasına katkıda bulunmuştu. Avrupa Karaliyet ailesinden Ranier'ın aktris Grace Kelly ile evlenmesi de, bölgeye çok fazla katkı sağlayan olaylardan birisi olmuştu.


Kadın Riviera Stili
Fransız Rivierası Tarzı, vintage havasında olsa da, kendine has gizli bir farklılığı olduğunu görebilirsiniz. Burada ki giyim tarzı neredeyse, Paris'li şık hanımlar tatil için buraya geldiklerinden birbirleri ile aynı tarzda plaj giysilerini tercih etmişler ve üniforma giyer gibi hepsi birbirlerine benzemeye başlamışlar. Peki neler giymişler ve halen aynı stil'i nasıl yaratabiliriz?
  • Minimal yada vintage bikini tercih edin, özellikle çizgili bikini üstleri favori. Yüksek belli olmasına dikkat edin.
  • En favori olan tabiyi ki Mayolar. Tek parça bir mayo tam riviera stilini yansıtabilir. 
  • Bikini yada mayonuzun üstüne takacağınız bir bandananız  bulunsun. 
  • Plaj çantanızda kedi gözü güneş gözlüğünüzü bulundurun.
  • Yüksek belli bir kot şort, çizgili ( siyah-kırmızı) renkte bir tişört ve espadril ayakkabınız yanınızda bulunsun.
  • Gündüz için omuzu açık bir elbise tercih edin. Riviera tatilinde, Kate Moss tatilinde bu tür bir elbise tercih etmiş.
  • Romantik bir mini beyaz elbiseden asla vazgeçmeyin. Natalie Wood'un her daim tercihi olmuş.
  • Sepet çantalar her daim moda, gitmeden sepet çantanızı hazırlayın.
  • Özellikle akşam üstü 'Cropped Pant 'dedikleri yüksek belli ve biraz kısa paçalı pantolanları tercih edin. Grace Kelly bu pantolunu çok kullanırmış.
  • Hasır şapkalar önceliğiniz olsun.
  • Şifon elbiseler her dönem moda.
  • Plajda havluları çizgili olanlarından seçin. Audrey Hepburn hep bu tarz havlu kullanırmış.
  • Çizgili bir denizci elbiseniz yanınızda bulunsun.

1 yorum:

  1. Dünyanın neresine yolculuğa giderseniz gidin, ince ya da kalın örgülü hırkalara ihtiyacınız olacak. En sıcak yere bile gitseniz havanın bir anda soğuması ya da yağmurun yağması olasıdır. Hırkaların yanı sıra uzun kollu pamuklu üstlere de seyahat çantanızda yer açabilirsiniz. https://www.tarz2.com/tatil-stili-tatile-gitmeden-once-neler-yapmali

    YanıtlaSil