29 Haziran, 2016

Sanat | The Floating Piers

Sanat dünyasının devasa boyutlu yerleştirmeleriyle tanınan ABD’li sanatçı Christo, İtalya’nın Lombardiya bölgesinde yer alan Iseo Gölü’ne yerleştirdiği The Floating Piers (Yüzer İskeleler) adlı enstalasyonu ile suyun üstünde yürüme imkanı yaratıyor. İnsanlara gölün üzerinde yürüme fırsatı sunan enstalasyon, Iseo Gölü’nde aralarında yaklaşık 3 kilometre bulunan iki adayı birbirlerine ve anakaraya bağlıyor. Güneş ışıklarıyla renk değiştiren sarı-turuncu su geçirmez naylon malzemeden üretilen çalışma, dalgıçlar ve mühendisler tarafından 22 ayda tamamlandı. 18 Haziran’da açılışı yapılan eser, 3 Temmuz’a kadar ziyaretçiye açık olacak.
The Floating Piers Christo’nun, 2009’da kaybettiği eşi ve iş arkadaşı Jeanne-Claude’un ardından yaptığı ilk dış mekan enstalasyonu olma özelliği taşıyor. Jeanne-Claude’un ölümüne dek birlikte çalışan, sanatçı ikili Christo ve Jeanne Claude, dünyanın birçok yerindeki açık hava projeleriyle tanınıyor. Sadece 18 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında var olacak olan The Floating Rivers, dalgaların hareketlerini taklit eden, 3 kilometre uzunluğunda bir yürüme yolu. Ziyaretçilerin üzerinde yürüyebileceği sanat eseri, ikilinin bütün diğer eserleri gibi ücretsiz ve hava koşullarının aksatma yaratmadığı her saat herkese açık.
Sergi İtalya'nın Iseo gölü üzerinde çeşitli noktaları birbirine bağlayan yüzer bir  dok üzerinde uzayan, sarı parlak bir kumaşın 100.000 metrekare alan üzerinde uzanıyor. 220 bin polietilen küpten oluşan  modüler yüzer bir sistem, yüz bin metrekarelik parıldayan sarı kumaşla oluşturulan yol üzerinde yürüyüş ziyaretçilere açıldı. Bu yol, Sulzano’dan Monte Isola’ya ve yüzen iskeleyle çevrili São Paulo’ya ulaşmayı sağlıyor. Christo bu yoldan geçerken alacağınız hissi “su üzerinde süzülmek ya da bir balina sırtında gezmek” olarak tanımlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder