03 Ekim, 2016

Sergi | Jazz Çağı'nda Moda

Eğer tarihte Jaz çağı diye bir dönem varsa, bu 1920'ler olmalı. Çünkü Jaz ve Moda 1920' lerde neredeyse ayrılmaz bir bütün haline gelmiş. O dönemlerde bir filmin müziği genellikle Jaz müziğinden seçilirmiş. Fakat 1920'lerde dönemin müzikal dili haline gelen Jaz müthiş değişiklik gösterdi. Moda endüstrisi de Jaz müziğinin yükselişi ile güçlü bir şekilde dönüşüme uğradı. Aslında, insanların konuşmaları ve yürüyüşlerinde ki  büyük değişiklik sanki Jaz müziğinin etkisi altında kaldıklarını gösteriyordu.  


1920'lerin saç modelleri de stil ve kombinasyon vardı. Saçlar, birçok kadında kısa ve katlıydı dolayısıyla bu dönemin en popüler saç modelleri arasındaydı. Yine bu dönemde kıyafetler eksiksiz şık olmalı ama aynı zamanda özenle tasarlanmış olmalıydı. Bir kadıniçin en popüler kıyafet ise, kolsuz, içinde rahat nefes alınabilen örgü elbiselerdi. Ama bu süslü ve aksesuarlarla detaylandırılmış elbiseler tam bir gece kulübü elbiseleriydi. Belki de 1920'lerde Jaz müziğinin çok beğenilmesi ve popüler olması kadınların da moda anlamında kendi akımlarını oluşturmalarına yardımcı olmuştu. Bununla birlikte, kadınların dansa giderken yarattıkları bu giyim tarzı kendilerini ifade etme şekillerini oluşturmuştu. Dans ve moda trendleri tuhaf karşılanıyorken, Jaz kültürüne üzerine kalıcı bir etki yaratmıştı. 


Ve Şimdilerde Jazz ve Moda’nın kalbi Londra'da bulunan Fashion and Textile Museum'da atıyor. Moda tarihinin en şık dönemlerinden biri olarak kabul edilen 1920’li yıllara geri dönmek ister misiniz? Londra’daki Fashion and Textile Museum’da, 23 Eylül’de The 1920s Jazz Age adlı bir sergi açtı.15 Ocak’a kadar devam edecek olan sergi, 1. Dünya Savaşı’nın ardından 1919 ve 1929 yılları arasında Londra, Paris, New York ve Hollywood’da baş gösteren yeni moda anlayışını gözler önüne seriyor. Işıltılar, püsküller ve inciler arasında kaybolmak için ideal. Jazz Age sergisi ile dönemin sosyal değişimlerinin kıyafetlere yansımasını gözler önüne seriyor. 1919-1929 dönemleri arasındaki kadın haute couture ve hazur giyiminin baş döndürücü değişimine ev sahipliği yapıyor. 150'den fazla giysi örneğine ev sahipliği yapan sergide günlük baskılı elbiseler, püsküllü elbiseler dönemin kıyafetlerini anlatan illüstrasyonlar yer alıyor. 

Sergi Tarihleri: 23 Eylül -15 Ocak 2017 
Sergi Yeri: Fashion and Textile Museum- Londra

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder