15 Aralık, 2016

En İyi Yılbaşı Şehirleri Hangileri?


Yeni yıl yaklaştıkça içimizdeki heyecan da daha da artıyor sanki. Yılbaşını güzelleştiren yeni yıl süslemeleri dünyanın her yerinde, her sene farklı tasarımlara sahne oluyor. Tüm şehirlerin çehresini bir lunaparka dönüştüren yeni yıl caddeleri ve meydanları adeta birer ışık gösterisine çeviriyor. Yeni yıl için geri sayıma başlarken, bu yıl 31 Aralık Perşembe’ye denk gelmesi ile üç günlük bir tatil fırsatı oluştu. Bu üç günlük dönemi yurt dışında ışıl ışıl parlayan şehirlerde geçirmek istemez misiniz? Dünya'nın dört bir yanında yeni yıl kutlamaları ve  Noel pazarları  için hazırlıklar başladı. Peki, bu yılbaşında siz nerede olmak istersiniz? İşte size yeni yılın en görkemli kutlandığı şehirler ve Noel pazarları.  

Her yılın sonu, biraz hızla geçen zamana karşı duyulan hüzün, biraz da yeni bir yıla girecek olmanın verdiği heyecanı içeriyor. Ya yaşanmışlıklar tartılıyor ya da gelecek yıl ki planlar yapılıyor. İyi, kötü her şey gözümüzün önünden geçiyor. Sonuçta her zaman çıkılan nokta hayatın bizleri tıpkı bir öğretmen gibi eğittiği ve olgunlaştırdığı oluyor. Tüm bu iç hesaplaşmaları yaparken bir de yeni yıla nasıl, kiminle ve nerede gireceğimizi düşüp dururuz. Nasıl girersek öyle geçer derler, bundan dolayı kaynaklanıyor belki telaşımız. Sevdiklerimizin yanımızda olması ve mutlu bir şekilde girmek tüm arzu ettiğimiz bir durum. Her sene Avrupa Noel zamanı ışıl ışıl enerjisiyle büyülemeye devam ediyor. Özellikle Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkeler hem şehirlerini süslemekle adlarından söz ettiriyorlar hem de yüzyıllardır süre gelen ve devam eden meşhur Noel Pazarlarıyla. Alışılagelmiş yılbaşı hediye dükkanları artık size heyecan vermiyorsa, bir değişiklik yapın ve en güzel Noel deneyimi için bu yıl Avrupa’ya bir şans verin.  Hemen hemen her Avrupa şehrinde tanıdık Noel şarkılarıyla çınlayan, rengarenk ışıklandırılmış tezgahlarla dolu cıvıl cıvıl yılbaşı pazarları var, fakat bazıları beklentilerimizin üzerinde farklılıklar sunabilir. Peki, nedir bu Noel Pazarları? Neler yapılır bu pazarlarda? En meşhurları hangileri?  

 →Christmas Market ( Noel Pazarı )
Özellikle Avrupa şehirlerinde Noel pazarları, Kasım ve Aralık aylarında yılın en renkli günlerinin yaşanmasına neden oluyor. Yılbaşı çiçeklerinin rafları süslediği, yeni yıl kurabiyelerinin yapıldığı, sıcak şarapların denediği Noel pazarları yılın ilgili dönemlerinde bu şehirlerin turist akınına uğramasına da neden oluyor.  Minik kulübelerde satılan türlü yiyecekler, süs eşyaları tüm bunların yapılmasında ki amaç kalabalık bir ortam oluşması ve paylaşım için. Almaya, Avusturya ve Fransa'ya ki Noel pazarlarında en meşhur içeceklerden birisi  Glühwein yani sıcak kırmızı şarap. Bunu mutlaka deneyin yanında ise Lebkuchen tarçınlı karanfilli zencefilli kurabiyelerinden denemeyi unutmayın.

→Strazburg, Fransa
Avrupa’nın Başkenti’ unvanına sahip Strazburg, aynı zamanda masalsı Noel pazarları ile Noel’in de başkenti olarak biliniyor. Biraz Alman biraz Fransız olan Strazburg, Kasım ayından itibaren sihirli bir yere dönüşüyor. Hediyelik eşyaların, Noel süslerinin, masa örtülerinin satıldığı küçücük ahşap evler, 11 ayrı semtte sıra sıra dizilmiş sizleri bekliyor. Strazburg'' Ville de Lumiere ' yani 'Işıklar Şehri 'unvanına sahip bir şehir ve bu ünvana yakışır bir şekilde şıkır şıkır. Aynı zamanda ışıklar şehri deniyormuş.Kentte 1570’ten beri kurulan Christkindelsmärik, Avrupa’nın en eski ve en büyük Noel pazarlarından biri. Gezilmesi gereken diğer pazarlar Place de la Cathedrale, Place Broglie, Place d’Austerlitz ve Place Gutenberg’de bulunuyor.
→ Köln, Almanya
Berlin, Nürnberg, Aachen ve Frankfurt da dahil olmak üzere Almanya'nın pek çok kentinde her yıl Noel pazarları kuruluyor. Başkent Berlin’den sonra en keyifli pazarların kurulduğu yerlerden biri de Köln.
Almanya’nın dördüncü büyük şehri olan Köln’ün en etkileyici Noel pazarı, Köln Katedrali etrafında kuruluyor Almanya’nın en uzun yılbaşı ağacı her Noel’de Köln’de kuruluyor. Buranın özel baharatlarla kaynatılmış şarabı da bir başka güzel. Pazar, 23 Kasım-23 Aralık arası açık. 
 → Berlin,Almanya
Berlin, şüphesiz Noel pazarlarının en çok ilgi gördüğü Avrupa şehirlerinin başında geliyor. Ekran başında, yılbaşı gecesi yapılan kitlesel kutlamalara ve o kutlamaların görkemine tanık olduğumuz Berlin’de Noel pazarlarına da en az Noel gecesi kadar önem veriliyor. Berlin’de birçok farklı semtte kurulan Noel pazarlarının sayısı 60-70 civarında. Kurulan bu pazarları ise yılda ortalama 4 milyon kişinin ziyaret ettiği düşünülüyor.
 →Dresden, Almanya
Dresdenli fırıncılar her yıl birleşip yaptıkları dört tonluk meyveli pastayı şehirde bir geçit töreniyle dolaştırıyorlar. Şanslıysanız, siz de Noel alışverişiniz sırasında bu geleneksel Noel kekinden bir parça koparabilirsiniz. Pazar, 26 Kasım’dan 24 Aralık’a kadar açık.
 Salzburg, Avusturya
Salzburg pazarı küçük oluşunu uzun tarihiyle telafi ediyor: Arşivlere bakılırsa pazarın geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Bir kalenin önünde kurulan bu pazar, 9 Kasım’dan 26 Aralık’a kadar açık.
 Nuremberg
Almanya’da ise Noel'de gidilecek adres Nuremberg. Nürnberg’in Altstadt’ı (tarihi şehir) bir hendekle korunmuş surların içinde. Eski şehrin ortasındaki kilisenin önündeki meydan Burg’a doğru uzanır. Büyük Noel ağacı kurulduktan sonra eğlence başlıyor. Her yer ise Glühwein (sıcak şarap) kokuları sarıyor.


Bruges, Belçika
Avrupa’nın en iyi korunan Orta Çağ şehri Brüj’ün Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşıp sıcak çikolata içerken buranın büyülü bir yer olduğuna emin olacaksınız. “Dünyanın çikolata başkenti”ndeki Noel pazarını ziyaret etmek için, bir dekor parçasını andıran sokaklardan büyüleyici etkinliklere çok sebep var. Pazar, 20 Kasım’dan 3 Ocak’a kadar açık. İçinden küçük teknelerle geçilen kanalı, orta çağdan kalma mimarisi, masal kitabından fırlamış gibi duran rengarenk evleri, neredeyse her sokağına yayılan keskin çikolata kokusu ve yüzlerce çeşit birası ile ünlü Brugge, Avrupa’nın en romantik yerlerinden biri. Noel pazarının kurulduğu Market Square, her sene cıvıl cıvıl. 
→Prag, Çek Cumhuriyeti 
Prag, Noel zamanı ortaçağ türü bir panayır havasına bürünüyor. Pazarlarının en ihtişamlısı ve en güzeli ise eski kent meydanında kuruluyor. Daracık, arnavutkaldırımlı sokaklar hâlâ ortaçağın gizemini taşıyor gibi. Bu da elbette Noel ruhuna yansıyor. Prag’da diğer Avrupa ülkelerinden farklı, büyülü bir ortam var sanki. Meydanın en ilgi çeken yapısı ise Tyn Kilisesi. Kilisenin eteğine kurulmuş gibi duran stantlarda, Bohemya kristallerinden porselenlere, kehribarlardan cam biblolara ve işli giysilere kadar pek çok ürün bulabilirsiniz. Prag’ın bir diğer Noel pazarı, Wenceslas Meydanı’nda bulunuyor. Burada ziyaretçiler daha ziyade yiyecek ve içeceğe para harcıyor. Çeklerin geleneksel Noel yemeği olan sazan, burada her yerde satılıyor.
 Viyana, Avusturya
1 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği Noel pazarları Viyana için oldukça önemli. Özellikle Belediye Binası’nda kurulan yılbaşı pazarıyla göze çarpsa da şehrin pek çok ışıltılı pazarı var. Hofburg şapelinde düzenlenen etkinliklerden birine mutlaka katılın. Viyana’nın en büyük Noel pazarı Belediye Sarayı’nın meydanı olan ‘Rathausplatz’da kuruluyor. Giriş ücreti yok. Parkta kurulan küçük kulübelerde Noel'e özgü hediyelik eşyalar, dev pamuk şekerler, ekmek içinde servis edilen çorbalar, zencefilli kurabiyeler, kurutulmuş meyveler, kocaman pretzelsler, renkli şekerler, şekerli kuruyemişler, sıcak şaraplar, meyveli punchlar, sobada pişirilmiş patatesler ve sosisli sandviçler satılıyor. Hepsinin tadı enfes.
Kopenhag
Dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan Danimarka, yılbaşını kutlamak için de en iyi yerlerden biri. Ülkenin başkenti Kopenhag’da bulunan Tivoli bahçeleri ışıl ışıl lunaparkıyla göz alıyor. Gastronomi dünyasında çığır açan şehrin öne çıkan restoranlarından Restaurant Vita‘da mutlaka bir akşam yemeği yemelisiniz.
 →Stockholm, İsveç
Şehrin karlı sokakları 1915’ten beri muhteşem süslerle ve içinizi ısıtacak Noel tezgahlarıyla dolu. Alışverişinizin üstüne şeker ve baharatlarla kaynatılmış bir bardak sıcak şarap için. Pazar 21 Kasım-23 Aralık arası açık.
 →Basel, İsviçre
İsviçre’nin en büyük Noel pazarı, aynı zamanda bölgenin en büyüleyicisi. Bu pazarda 180 satış tezgahının yanı sıra, raclette (peynir ve külde pişmiş patatesten oluşan bir yemek), Basel Lackerli (zencefilli, pekmezli kurabiye) ve ızgara sosis gibi tipik İsviçre yemeklerinin sunulduğu yerler de bulabilirsiniz. Pazar, 26 Kasım’dan 23 Aralık’a kadar açık.
 →Amsterdam - Hollanda
Yılbaşında Amsterdam'ın hemen hemen her köşesinde bir sokak partisi var. Ama Dam, Rembrandtplein, Nieuwmarkt ve Museumplein gibi meydanlara daha büyük eğlenceler düzenleniyor. Yılbaşı gecesinde havai fişek gösterilerini izleyebilir gösterilerin ardından Amsterdam’daki sayısız gece kulüplerinde eğlencenin tadına varabilirsiniz.
Londra ,İngiltere
ngiltere’nin başkenti Londra'da yılbaşını kutlamak için en iyi yer Thames Nehri’nin kıyıları. Burada hafif hafif çalan müzik eşliğinde London Eye ve çevresinde yapılan ışık gösterilerini izleyebilirsiniz. Londra'da yeni yılın ilk gününde, Piccadilly’den Parlamento Meydanı’na kadar Yeni Yıl Yürüyüşü düzenleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder