26 Ocak, 2017

Sergi | Picasso ve Rivera : Zaman İçinde Sohbetler


Los Angeles County Meseum of Art ( LACMA) 'da Christie'nin sponsorluğunda ki 4 Aralık 2016'da açılan Pablo Picasso ve Diego Rivera'un ' Zaman içinde sohbetleZaman İçinde Sohbetler adlı sergisi ' son zamanların en çok dikkat çeken sergilerden. Los Angeles'ın en büyük ve önemli çağdaş sanat müzelerinden olan LACMA'da ki sergi 7 Mayıs 2017'ye kadar görülebilecek. 

Pablo Picasso ve Diego Rivera iki eski arkadaş 20.yüzyılın Paris'teki en güçlü sanatçılarındaydılar. Picasso İspanya Malaga'dan Rivera Meksika'dan Guanajuato'dan gelmişlerdi. Her ikisinin en büyük özellikleri ise Kübizm ‘in öncülerinden olmalarıydı. Pablo Picasso ile aynı dönemin önemli Meksikalı ressamlarından Diego Rivera’nın eserlerine adanmış sergi, bu iki ismin sanatını farklı açıdan göstermeyi amaçlamış. Büyük kişilikleri, çarpışan egoları ile rakip olan sanatçıların hırsla yapılmış eserlerinden oluşan seçki, Avrupa ve Latin Amerika’da başlayan modernizm akımına farklı kıtaların en önemli iki isminin köklerinden ilham alarak ürettikleri sanatlarına odaklanmış. 
LACMA’daki sergi, benzer eğitim almalarına ve kübizme olan yatırımlarına rağmen, iki sanatçının ait oldukları coğrafyalar olan Akdeniz ve Amerika kıtasının Colombus tarafından keşfinden önceki halinden beslenerek izledikleri yaratıcı yörünge ile 1920’lerden 1950’lere kadar tarihi köklerine geri dönüşlerini vurguluyor. Sergi'de bulunan 150 tablo, litografi, baskı ve suluboyaları birbirleri ile diyalog halinde sergilenirken, eserleri destekleyecek antik objeler ve heykellere de yer veren Picasso and Rivera: Conversations Across Time sergisi, izleyicilere hem Picasso ve Rivera’nın sanatlarını karşılaştırarak hem de antik çağa ait nesneleri bir arada göstererek daha iyi anlatılması amaçlanmış.


'Zaman içinde sohbetler 'sergisin'de, her iki sanatçının kullandıkları formlar, yapılar ve etkilendikleri mitler ile, birbirleri de dahil olmak üzere diğer sanatçıları da hala nasıl tesir altında bıraktıkları da gözler önüne seriliyor. Diego Rivera, farklı şehirlerde resmettiği duvar resimleri ile, filmlere ve tiyatro oyunlarına konu olan sanatçı eşi Freida Kahlo üzerindeki etkisi de dahil, George Braque gibi farklı ressamların eserleri üzerinde oluşturduğu değişim, serginin önemli bakış açılarından birisi olarak sayılıyor.


"Picasso and Rivera: Conversations Across : LACMA -7May -Los Angeles


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder