06 Aralık, 2017

Art Basel, Miami Sahili'ne Geliyor



Dünyanın en prestijli sanat fuarı olan Art Basel çağdaş sanatın olimpiyatları olarak tabir ediliyor. Çağdaş sanat sahnesinin en büyük buluşmalarından 16'ncısı gerçekleşilen Art Basel, 7-10 Aralık 2017 tarihleri arasında Miami'ye ışınlanıyor. Bir tutam jet-set ışıltısı ve 32 ülkeden 268'ı aşkın prestijli uluslararası galerinin sofistike dokunuşuyla Art Basel Miami Beach, bir kez daha sanat meraklılarının huzurunda. Her sene merakla beklenen Art Basel Miami Beach, Vogue Amerika yazarları Mark Guiducci ve Jordy van den Nieuwendijk'e göre artık moda çevrelerinde en az moda haftalarına katılmak kadar revaçta bir aktivite! Miami Beach Convention Center'da gerçekleşen görkemli fuarın geçtiğimiz yıllardaki çekim alanı düşünüldüğünde, ikili pek haksız sayılmaz. 


Art Basel Hakkında
Miami Sanat Haftası, 16’ncı Art Basel Miami Beach’le birlikte aralık ayına hızlı bir giriş yapıyor. Kış mevsiminde sanat takvimini aydınlatan bu prestijli etkinlikte kaçırılmaması gerekenler neler? Art Basel için sanat fuarlarının devi demek yanlış olmaz. 1970’te İsviçre’nin Basel şehrinde üç galericinin gayretiyle başlayan bu etkinlik günümüzde Avrupa, Amerika, Asya olmak üzere üç kıtaya yayılıyor ve dünyanın en önde gelen modern-çağdaş sanat sergilerinden biri kabul ediliyor. İlk kez 2002 yılında Amerika kıtasında düzenlenen Miami etkinliğiyle birlikte Art Basel küresel sanat sahnesinin yeni kış destinasyonu haline geldi. O günden bugüne dünyanın dört bir yanından önemli sanat galerileri aracılığıyla müzede sergilenecek işler çıkaran modern ustalardan yeni yeteneklere uzanan geniş bir sanatçı kitlesini Miami Beach Convention Center’ın devasa çatısı altında her yıl Aralık ayında bir araya getiriyor. Böylece, Art Basel, Miami Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’dan en iyi modern ve çağdaş sanat eserlerini 32 ülkeden 268 öncü galerinin katılımıyla Amerika topraklarında sergileme şansı buluyor. 

Kimler Katılıyor? 
The Bass’in yeniden açılması ve Institute of Contemporary Art Miami’nin Miami Tasarım Bölgesi’ndeki yeni binasının açılışıyla birlikte Florida şehri için heyecan verici bir kreatif döneme denk geldiğinden fuarın yerleşim planının değişmesi çok mümkün. Tom Postma Design’ın imzasını taşıyan yeni fuar mimarisi daha geniş koridorlarla yetinmeyip katılımcı 268 uluslararası galeriye de daha büyük pavyon alanı sağlıyor. Bu sayede misafirler 4000’den fazla sanatçının işleri arasından seçilen tablolara, heykellere, eskizlere, kurulumlara, fotoğraflara ve videolara bakarken çok daha keyifli bir zaman
geçirecekler. 

Miami Beach bu yıl Los Angeles’tan Anar Ebgi, Buenos Aires’ten Isla Flotante, Londra’dan Richard Saltoun Gallery ve Tokyo’dan Taro Nasu da aralarında olmak üzere 20 yeni galeriyi ağırlayacak. Fuarın ana merkezini Galleries bölümü oluşturuyor; 198 galeri tarihi güncel ile harmanlayan dinamik işlerle dolu çarpıcı bir eser yelpazesine sahip. Peres Projects’ten Dorothy Iannone’nin heykel işleri ve Gió Marconi’den İskandinav ikili Nathalie Djuberg ve Hand Berg’in kurulumu bunlardan yalnızca ikisi.




Positions bölümündeyse bir sanatçının geniş kapsamlı bir projesinin sunumunu göreceksiniz. Katılımcı 14 galerinin tek bir sanatçının projesini destekleme fırsatı bulduğu bu bölümde söz konusu sanatçı da fuarda eşsiz bir sergi platformunda çalışma imkânını elde ediyor. Bu yıl ilginç bir şekilde aynı yaş grubunda yer alan sanatçıların en genciyse Christian Andersen’den 1990 doğumlu Carl Mannov. Performans odaklı birkaç eseri görebileceğiniz bölümde Antenna Space’ten Xu Qu’nun seramik heykel serisi Çin toplumunun dinî ritüellerden nasıl etkilendiğini ele alıyor. 

Rodrigo Bueno’nun özel olarak derlenmiş pavyonu kayıp Miami kimliklerinin izini sürerken Detroit doğumlu Jibade-Khalil Huffman’ın çok kanallı videosu sanat tarihindeki siyahi erkek figürüne odaklanıyor. Fuarda yeni eserlerin sunumuna da önem veriliyor. Üç sanatçının yeni işlerini sergileme fırsatı bulduğu Nova bölümü 29 sergiye ev sahipliği yapacak. Ünlü bağımsız küratör Philipp Kaiser tarafından hem de ilk kez derlenen Public için fuarın bağımsız bölümü diyebiliriz. The Bass’le iş birliğiyle hazırlanan iddialı performanslar, kurulumlar ve alan odaklı heykeller Collins Parkı’nın dört bir yanını tutuyor olacak. 

Art Basel Etkinlikler 

Art Basel public Sector Special Performance I 06-12-2017 Wednesday. 8pm-9pm I 

 SoundScape Park, Miami Beach I Jim Shaw and the band D'red D'warf 

Museum of Contemporary Art | Exhibition Opening I 06-12-2017-wed. 7pm-10pm-
Museum of Contemporary Art, North Miami.

Art Basel | Film | Short film program- 07-12-2017- Thu- Six short films by Jibade-Khalil Huffman and Jen DeNike, 72' | Anat Ebgi - 8 pm- 9:10 pm - SoundScape Park, Miami Beach.

Art Basel | Film | Sound Works in SoundScape Park- 07-12-2017- Thu.7pm-8pm. Hans Ber
Trance (2017), 17' (one hour loop) | Gió Marconi, Lisson- SoundScape Park, Miami Beach

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder