11 Mart, 2014

Genova | Geziyoruz



Piazza di Ferrari
İtalya'nın en önemli ticaret limanı olan Cenova'da hareketli bir telaş yaşanıyor. Komşu kıyılardaki  şık sahil kasabalarının aksine, eski şehrin dar sokakları denizcilerin ve turistlerin uğrak yeri olmuş. Doğal limanı ve korunakları dağları sayesinde deniz ticaretine dayanan gücüyle önem kazanmış. 16.yüzyılda Andrea Doria, Cenova'nın önemini pekiştirmiş ve sanatın koruyucusu olduğunu, yaptırdığı eserlerle kanıtlamış. 


İtalya gezimin devamında  bir sonraki durağım Genova idi. Bence İtalya'nın en İtalyan şehirlerinden birisiydi. Denizden yaklaşıyorsanız sıradan bir liman kentine yaklaştığınızı sanabilirsiniz belki.Cenova’nın kaderini bu liman belirlemiş ama limanın hemen ardında başlayan, eski kentle denizi birbirine iliştiren küçük bir gezinti bu yanlış izlenimi silip süpürüyor. Tarihsel ve kültürel dokunun bu göz kamaştırıcı geçit resmi Cenova’yı duyumsamanıza yeter de artar bile.

Tam bir Akdeniz şehri olduğunu yüzünüze çarpan o hafif ve serin rüzgârından anlıyorsunuz. Dar sokakları, bohem havası, ılık iklimi, Sanatı ve tarih kokan yapıları ile bence görülmeye değer bir şehir. Genova Orta Çağ'da Ceneviz Cumhuriyeti'nin başkentlik etmiş bir şehir.Zamanında Akdeniz'in önemli ticaret limanlarından birisiymiş. Ancak şimdi Cenova kendini  finans ve bankacılık alanında geliştirmiş ve gelirini finans alanından sağlıyor.
Genova’ya geldiğinizde nereden başlıyım, nereleri keşfedeyim derseniz ; Önce Cenova'nın tam kalbinde yer alan eski şehiri keşfederek başlayabilirsiniz.Bence burada ki bir başka önemli keşif ünlü bir kaşif olan Christopher Colombus’un evi olarak bilinen  Casa della Famiglia Colombo'yu ziyaret edebilirsiniz. 


G         Genova'nın yeri keyfetmeye değer bence. Kimi zaman küçük sokaklarından kimi zaman caddelerde geçerek Rönesans ruhunu yansıtan kiliselere ve küçük saraylara ulaşabilirsiniz.

      En önemlimeydanlarından biri ve kentin en hareketli ve işlek olan Piazza de Ferrari mutlaka görün derim. Bu alan ayrıca çevresinde sunduğu turistik olanaklarla da öne çıkıyor. 14.yüzyıldan kalma bir saray olan    “Acquario” adıyla anılan Avrupa’nın en büyük Akvaryumu, daha çok ailece gezilen yerlerden. Aileboyu gezmelerin bir başka durağı “Biosfera” denen kubbeli çatısıyla belirgin botanik bahçesi.

Eğer sanata meraklıysanız, Cenova bunu karşılayacak kadar donanıma sahip merak etmeyin. Cenova'da operaların sahnelendiği, bale ve büyük konserlerin yapıldığı bir opera binası (Carlo Felice Opera House), yedi tiyatro binası, iki yazlık sinema ve elli yedi tane sinema salonu yer alıyor.  Kızıl ve Beyaz Saray olarak bilinen iki müze; sırasıyla Museo Palazzo Rosso ve Museo Palazzo Bianco müzeler arasında öne çıkan adresler. Palazzo Ducale, uluslararası alanda oldukça ünlü sergilere ev sahipliği yapıyor.


Cenova San Lorenzo Katedrali
Palazzo Ducale  bu bölgede görülmeye değer bölgelerden. Area del Porto Antico adıyla anılan yenilenmiş liman bölgesi yine bu merkezin komşuluğunda gezilebilir. Eski liman, buradaki adıyla Porto Antico, yenilenmiş yüzüyle çok çeşitli alışveriş olanakları var. Yemek konusuna gelince Pesto diyorum başka birşey söylemiyorum. Sadece yediğiniz her yemeğin içinde pesto sosu olsun. Markarnanın içinde mutlaka deneyin.


Görülmesi Gereken Yerlerin Listesi

Cenova Palazzo Doria Tursi - Belediye Sarayı

Cenova San Lorenzo Katedral
Cenova Sperone kalesi
Genova'da "Piazza di Ferrari" 
Cenova Kraliyet Sarayı
Piazza Fontane Marose
Via Garibaldi Caddesi

Not: Resimler kafeinli gezgin’e aittir. İzinsiz kullanılması yasaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder