12 Haziran, 2015

Koh Phi Phi Adaları ve Maya Beach



 Plaj güzeli koh phi phi 
'Dünyada plaj güzeli yarışması olsa, ilk adaylar koh phi phi adasında bulunan plajlar olurdu sanırım''
Dört mevsim hava sıcaklığı hemen hemen aynı olup, tatil için gidilebilecek kaç yer var dünyada? Mesela, Singapur ya da Dubai olabilir fakat yazın 50 dereceleri aşan sıcaklıkla boğuşan Dubai çok da tercih edilebilecek yerlerden sayılmaz diye düşünüyorum. Kış aylarında hem yaz rüyasını, hem de yazın gittiğinizde yine yazı yasabileceğiniz yerlerden bir yer Güneydoğu Asya. Ülkenin genel sıcaklığı yıl boyunca 30 derece civarlarında ve tropikal iklime sahip olması, yaz ve kış demeden dünya en çok turist çeken ülkelerden birsi.

Dünyada mavi ve yeşilin bir arada olduğu kaç ülke vardır? Bunlardan bir tanesinde Güney Asya yani Phuket. Mavi ve yeşilin her tonunu hiç esirgemeden gözlerimizin önüne seriyor adeta. Geçen aylarda gerçekleştirdiğim Phuket tatilimin izlerini bir ana önce paylaşmak istiyorum. Aslında biraz şüpheli bakıyordum Phuket'e gitmeyi çünkü genelde balayı için en çok tercih edilen yerlerden biriydi. Araştırma yaptığın da sadece balayı için giden çiftlerin izlenimlerine rastlamıştım. Bekâr bir insan olarak biraz mesafeli durmuştum kendisiyle. Fakat gitmeye karar verdikten sonra ve gördükten sonra düşüncelerim de180 derecelik bir değişim oldu. Şöyle,tabiyi ki balayı için seçilebilecek en güzel yerlerden birisi, bununla birlikte doğa ve deniz tutkunları için gidilebilecek dünyanın en güzel yeri diyebilirim. Bunu ilk gün gördüğüm Koh Phi Phi adalarının etkisi büyük ,onların sayesinde bu imajı bence yıkmıştım beynimde. İnsanı aklını uçuran doğal güzelliklerin yanında,ilginç bir dini hayat ve lezzetli yiyecekler de Phuket resmine dahil olmaya başlamıştı. Tayland’ın Phuket adasında ki ikinci günümüzde ‘’Andaman Denizini‘’ keşfetmeye gidiyoruz. Koh Phi Phi adaları Tayland'n güney kesiminde yer alan en ünlü adalarından.Yedi adadan oluşan Ko Phi Phi bölgesine doğru yola koyuluyoruz. Sabah dokuz civarı bindiğimiz teknemizle yaklaşık olarak Phuket Krabi Thai ilin'den 1 saatlik yolculuktan sonra vardık. Yalnız, bu bir saatlik yolculuk aşırı sarsıntılı ve hızlı geçiyor. Kesinlikle yerinizden kıpırdamamanız  tavsiye edilir, aksi takdirde ayağa kalkıp bir yerinizi incitmeniz mümkün. Yerleşime açık olan ana ada Koh Phi Phi Don'da manzara ve şnorkel noktaları gibi çeşitli doğal güzellikler bulunuyor. Don Adası turistlerin konakladığı en önemli adalardan. Bununla birlikte, Koh Phi Phi, Koh Phi Phi Le, Bambu adası, Koh Bida Nai, Koh Bida Nok en ünlü adaları arasında yer alıyor. 

Adalara yavaş yavaş varmaya başladığımızda, girintili çıkıntılı kıyılarda ilerlerken, bir sonraki dönemeçte sizi nasıl bir manzaranın beklediğini hayal bile edemiyorsunuz. Gökyüzü ve deniz bir olmuş, mavi ve yeşilin her tonunu gözler önüne seriyor. Binlerce yıllardır denizin dalgalarıyla oluşmuş kireç taşı, bu bölgenin kendine has görüntüsünü oluşturmuş. Etrafta gördüğünüz sadece, alabildiğine yüksek kayalarla çevrili mavi ve beyaz sular, rengârenk balıklar, zümrüt yeşili bitki örtüsü ve dinginlik.

Yolda gördüğümüz Phi Phi Leh adası üzerindeki olan( Tham Phaya Naak) ‘ Viking mağarası ’ beni çok etkiledi. Vikingliler tarafından kullanıldığı söylenen bu mağara, daha sonraları korsanların çaldıkları hazinelerini sakladıkları yer olmuş. Mağara içerisinde antik boyalarla boyanmış duvar resimleri bulunmaktaymış, ayrıca Çinli balıkçıların 400 yıl önce yaptıkları bazı çizimlerde bulunuyormuş. Viking mağarası ‘’bird nest’’ denilen yani bir tür kuş yuvalarıyla da ünlü. Çin mutfağı yemeği kuş yuvası çorbanın yapımında kullanılan malzemelerin toplanmasında da kullanılıyormuş. 

 












Durduğumuz bir ada da mercanların, olağan üstü renkteki balıkların bulunduğu denize şnorkellerimizi alarak kendinizi attık denize. Bu on beş dakikalık dalış, sadece yerin üstünde bir cennetin var olduğuna değil yerin altında da bir cennet olduğunu hatırlattı. 
Diğer bir cennet adamız ise '' Smilan İslands' idi. Burada bol bol denize girip ayrıca ve mercanları görmek için dalma şansımız oldu. Kristal mavi renginde ki denizi, beyaz mercanları ve yine bembeyaz kumlu plajları insanı kendinden alıveriyor.














Burası Tayland'ın en önemli dalış merkezlerinden birisi olduğu için, National Geographic Dergisi tarafından da onaylanmış ve dünyanın en iyi 10 dalış merkezi listesine girmiş. Adanın arka tarafında, daldığımda mercanların güzelliğini, suyun maviliğini görmek yetmiyor sanki insana. Denizin dibine kadar uzanan kocaman granit kayalar çevresinde ki mercanlar ve bunları evi yapan deniz canlıları çok hoş bir görüntü veriyordum. Ben dalış yapmak istemiyorum derseniz, adanın ön tarafında bulunan kumluk yerde denize girebilirsiniz. Fakat ada da konaklama bulunmuyor.


Maymun Adası yada maymun plajı, denince aslında tek bir plaj yok. Ada da maymunları görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Biz teknemizle giderken, gördüğümüz bir ada da durup maymunları görme şansımız olmuştu.Maymunlar pek insancıl sayılmazlar, çok yaklaşmamak gerekiyor. Öğrendiğime göre, çok yaklaşan insanları ısırdıkları bile varmış. Bu yüzden sadece beslemenizi öneririm. Muza bayılıyorlar izlediğiniz üzere. Ayrıca biz birine Cola ikram ettik, hiç hayır demeden elimizden aldı, lıkır lıkır içemeye başladı. Yani her şeyi yiyip içebiliyorlar, anlayacağınıza yemek seçmiyorlar. 
Teknemize binip, tekrar yol almaya başladığımızda, heyecan biraz artmıştı sanki.Büyük kayaların arasından hızlıca geçip, uzaktaki sahili gördüğümde The Beach-Kumsal filminin sahneleri gözümün önündeydi. . Her ne kadar, daha sonra Taylandlılar burada film çekildikten sonra buranın doğasının bozulduğunu iddia ederek yapımcılara dava açsalar da, burada ki huzur, deniz ve renk hiç bir değişikliğe uğramamış gibi. Burası ünlü Koh Phi Phi  Leh adası adıyla geçmekte ve konaklamaya açık değil .Adaya sadece günü birlik turlar ike Koh Phi Phi Don'dan ulaşabiliyor.

Her iki tarafını kaplamış dağların arasında kalan Maya Beach'de hem beyaz bir kumsalve mercanlarla karşılaşıyorsunuz.Turistlerin günü birlik tercih ettiği bir yer olduğu için birazkalabalık. Âmâ her zaman gelmeye değer. Kristal renkli sular size bambaşka duygular yaşatıyor
Adada yenir derseniz; bol bol Hindistan cevizi diyebilirim. Yemek ada da söz konusu değil, zaten doğası bir cafe ya da benzeri bir şeyi kaldıramaz diye düşünüyorum. Günü birlik turlarla buraya gelindiği için, uğradığınız diğer adalarda yemeğinizi yiyebiliyorsunuz. Bu da uğradığımız bir ada da ki yemeklerden birisi noodle. Fakat yemek yediğimiz yer de ki yemekler gayet başarılıydı.
Adanın arka tarafı, ormanlık. Gerçekten ilk gördüğümde bir film platosuna benziyor kadar saf, temiz ve doğal ki. Denizi ayrı duygular yaşattırıyor, ormanı ise ayrı bir dinginlik veriyor insana. Her ikisi birden olunca bambaşka bir insan olup çıkıveriyorsunuz. 

Koh Phi Phi’ye geldiğinizde bu adaları gezmenizi şiddetle tavsiye ederim, çektiğiniz fotoğraflara daha sonra tekrar tekrar bakıp o anları yaşamaya devam ediyorsunuz. Ve buralara gelmişken bunları yapmadan dönmeyin;
Koh Phi Phi’de Dalış ve Şnorkel: Dünyanın en iyi dalış yerlerinden birisi ve Aralık-Mayıs aylarında suyun berraklığının ileri derecede olduğu söyleniyor.
Koh Phi Phi’de tekne turları; Hem longtail hem de hem de sürat tekneleriyle Phi Phi adaları ve etrafında çeşitli turlar düzenleniyor. Yarım günlük longtail ücreti yaklaşık 800 baht, sürat tekneleri ile yapılan ise 2400 baht civarında. Şnorkel turları 600-2400 baht arasında değişiyor.
Koh Phi Phi’de Kano; Bölgeyi gezmek için en iyi yollardan biriside kano kiralamak.
Koh Phi Phi’de Masaj ve Spa; Hemen hemen tüm Koh Phi Phi plajlarında Tay masajı yaptırmak mümkün.
*Fotograflar #kafeinligezgin'in kendi çektiği fotoğraflardır. İzinsiz kullanılması yasaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder