28 Eylül, 2015

Şimdi Saraybosna | Günümüz İmgeleri

Havaların yavaş yavaş soğumasıyla ve yaprakların nar kırmızı rengine dönüş hazırlıkları yaptığı sonbaharın gelmesiyle birlikte, İstanbul bir çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya başladı.Sanatın en iddalı adreslerinden Pera Müzesi ayağının tozuyla güçlü bir seriye ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz günlerde, Saraybosna sergisini gezmek için Pera Müzesindeydim. Bosna Hersek'in kalbi Saraybosna savaşın yıkıcılığını artık üzerinden atmış gibi gözüküyor. Kendisini savaş ile özdeşleştirmek değil sanatıyla konuşulmak istiyor gibi. 




Bosna-Hersek'teki 1972 yılında kurulan ilk Güzel Sanatlar Akademisi olarak kurulan Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi kuruluşundan itibaren Saraybosna çağdaş sanatının en önemli temsilcilerinden birisi haline gelmiş. Çalışmalarına Saraybosna'nın kuşatma altında olduğu savaş yıllarında da ( 1992-1995) devam etmiş ayrıca, önemli uluslararası projelerde yer almış


Sergi’de Akademi'nin altı fakültesinden lisans ve yüksel lisans öğrencilerinin ve mezunlarının resim, heykel, baskı, sanat eğitimi, grafik ve ürün tasarımı gibi çeşitli alanlarda ürettikleri işlerinin görebilirsiniz. İşler Bosna-Hersek çağdaş sanatına bir bakış sunarken, gençlerin gözüyle ülke tarihine ve toplumsal olaylara, siyasi, ekonomik ve kültürel gerçekliğe dair yorum ve yansımaları içeriyor, bununla birlikte geleneksel öğelerin çağdaş bağlamlarda ele alınmasını tartışıyor. 80’i aşkın genç sanatçının işlerine yer verilen Günümüz İmgelerindetemalar, ifade biçimleri ve kullanılan malzeme olarak birçok sanat anlayışını bir arada sunuluyor. Resim ve heykeller, videolar, ışık ve ses yerleştirmeleri, grafik tasarım, moda tasarımı, animasyon, ürün tasarımı eser ve projelerinin iki kata yayılan sergide, Saraybosna’nın yakın tarihindeki savaşın izlerine ve Bosna-Hersek kültürünün Türk kültürü ile benzeştiği noktalarla ilgili de birçok referans bulmak mümkün. Sergiyi 4 Eylül- 01 Kasım 2015 tarihine kadar görme şansınız var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder