20 Şubat, 2016

Picasso'nun Paris’te ki Dükkanı


Pablo Picasso'un 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen ve sayılan ressam ve heykeltıraşlarından olduğunu bilmeyen yoktur. Kendisi 1881'de Malaga doğdu ve babası tarafından resme yönlendirildi. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temellerini attılar. Kendisi daha çok geliştirmek için 1900'lu yıllarda Paris'e gitti. Picasso yaklaşık 1900-1904 yılları arasındaki resimlerinde sıradan insanların resimlerini yaptı ve bu dönemine 'Mavi Dönem ' olarak tanımladı. Picasso, Georges Braque ile kübist akımını yarattıktan sonra, resimlerinde geometri ve geometrik şekilleri kullandı. Kübist tabloların genel özelliği bu şekilleri kullanmasıydı.

Pablo Picasso'nun bilinen en ünlü müzesi  Barselona' da ki '' Picasso Museum Barcelona'dır. Yaklaşık olarak 15 yıldan uzun bir süre burada yaşamıştır. 1963 yılında kurulan müzede yaklaşık olarak 4251 eseri sergileniyor. Şehrin Montcada caddesi üzerinde ,Ortaçağ'dan kalma bir sarayda sergileniyor. Emin olun resimler kadar müzenin mimarisi'de çok ilgi çekici. Her ne kadar biz Picasso'yu İspanyol olarak kabul et sekte, o sınırlarını 1900 yıllarda Paris'e gitmesiyle sınırlarını aşmış ve kendisini dünyaya tanıtmasının kapısını burada aralamış. Ve burada üç binden fazla Picasso eseri ile Picasso'ya ait sanat koleksiyonunu 1985 yılından bu yana hizmet veriyor.  

Yalnız müze, beş yıllık bir tadilattan sonra 2014 yılında tekrar açıldı. Müzede yapılan tadilatın amacı ise, ziyaretçilerin ünlü sanatçının eserlerini daha rahat görmesine imkan sağlamasıymış. Müzede ki 37 salonda, Picasso’nun 400'e yakın eseri bulunuyor.  Müze Paris'in Marais Bölgesinin Kuzey ucunda harika bir tarihi binada bulunuyor. 17. yüzyılda barok tarzında  Hotel Sale adıyla özel rezidans olarak inşa edilmiş. 'Tuzlu Bina' anlamına gelen tarihi binayı yaptıran tuz vergisi toplamakla zengin olmuş Pierre Aubert’ten almış. Çeşitli defalar el değiştiren bina, değişik amaçlarla kullanılmıştır. 1671’de Venedik elçiliği, 1815’te bir okul binası olmuş. Hotel Salé, çok uzun tartışmalar sonucu Picasso Müzesi olmak üzere seçilmiş. Pablo Picasso, kendisini “kendi eserlerinin en büyük koleksiyoneri olarak nitelendirilmişti. 

Müzenin beş yıl süren uzun ve zorlu tadilatını ünlü mimar Jean François Bodin üstlenmiş. Bodin & Associates firması Picasso için harika bir dükkan yaratmayı da unutmamışlar. İçerisinde  130 biyografi, ilham verici nadir kitaplar ve Picasso'nun resim ve çizimleri içeren kitaplar bulunuyor. Daha çok sanat, tasarım ve dekorasyon ve konsept tarzında bir dükkan yaratmayı amaçlamışlar.  Klasik müze mağazalarında çok farklı olan dükkan'da, şık , zamansız , çağdaş basit objeler yer alıyor. Ayrıca, sergilenen eserlerin kartpostal, kırtasiye, mıknatıs gibi objelerini satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, farkı tarzlarda hazırlanan tekstil, sofra ürünleri gibi gündelik ürünler de satın alınabiliyor. Paris'in kalbinde sanatsal ve yaratıcı bir dükkandan ilham almak isterseniz Picasso sizi bekliyor olacak.

Picasso Müzesi, 4 rue de Thorigny, 75003 Paris

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder