11 Haziran, 2016

Sanat| Serpantinli Pavilion 2016 ve Yaz Evleri


Serpentine Galeri, Londra'da Hyde Park'ın bir parçası olan Kengiston Gardens'da yer alıyor. Danimarka'lı mimarlık şirketi BIG'in ,Serpentine Gallery için hazırladığı Pavilion 2016’nın üç boyutlu tasarımları da kısa bir süre önce yayınlandı. Yapı, kavisli bir şekil yaratarak üst üste istiflenmiş fiberglas çerçevelerden oluşuyor.. Yapının kavisli formu, zeminde bir giriş alanı oluşturuyor ve açık bir fermuarı andıran bir duvara benziyor.



Çamlık / Barkow Leibinger
Serpentine Galeri Pavyonu / BÜYÜK
 BIG’in pavyonun yapımında kullandığı cam elyafından tuğlalar, dışarıdaki manzaranın ve ışığın mekanın içine taşınmasına yardımcı oluyor. Mekana sıcaklık ve lineer bir görünüm kazandırmak içinse zeminde ve mobilyalarda ahşap malzeme tercih edilmiş. İçeriden bakıldığında, pavyonu oluşturan her bir tuğlanın ilginç bir ışık ve gölge oyununa sahne olduğu görülüyor.

Bjarke Ingels kendi tasarımıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Mekan tanımlayıcı bahçe duvarının bu basit manipülasyonu, parkın içinde bir varlık oluşturarak, yapının etrafında dolaştıkça ya da içinden geçtikçe sizi de dönüşüme uğratıyor.  Pavyonun kuzey-güney cephesi mükemmel bir dikdörtgen oluşturuyor. Doğu-batı aksı ise yükselip alçalan heykelsi bir silüete sahip. Doğu-batı cephesine doğru pavyonda tamamıyla ‘ışık geçirmezlik’ ve ‘maddesellik’ öne çıkıyor. Kuzey-Güney cephesinde ise tam tersine, ‘ışık geçirgenlik’ ve ‘maddesel olmayan’ ön planda. Sonuç olarak; varlık yokluğa, dikeylik eğriselliğe, strüktür ifade biçimine dönüşüyor.”

Çamlık / Yona Friedman


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder